zaterdag 28 april 2007

Woordvoerder Zawiya Tijaniyya van Tivaouane spreekt zich uit tegen (kinder)bedelarij

Lees eerst mijn log Dag van de talibé (yeah right) van 23 april jl.

De woordvoerder van de Zawiya Tijaniyya, de tijani moslimbroederschap die zetelt in de stad Tivaouane, serigne Abdoul Aziz SY ‘Al Ibn’ (a.k.a. Junior, zie foto rechts) heeft zich ondubbelzinnig uitgesproken tegen kinderbedelarij.

"Vanzelfsprekend" zou je zeggen.
En dat is het ook. Lees maar het complete artikel over zijn uitspraken door op onderstaande Rewmi.com link te klikken.

"Niets nieuws onder de zon" zou je na lezing kunnen zeggen.
Nou, dus wèl. Een beetje kenner van de Senegalese actualiteit en cultuur weet dat het gebruikelijk is om gerichte kritiek te verpakken als algemene kritiek (typisch West-Afrikaans, on-Europeaans), zeker wanneer het kritiek betreft op de praktijken van een andere moslimbroederschap dan waar men toe behoort. "Wie de schoen past, trekke hem aan" is dan het devies. Op die manier wordt de lieve vrede tussen de verschillende bloedgroepen bewaard en gaat het niet klonteren in de Senegalese samenleving.

Echter, binnen die kritiek gericht op het fenomeen talibé levert Junior nauwelijks verholen kritiek op Baye Fall bedelaars, leden van een groep die deel uit maakt van die andere grote moslimbroederschap: de Mouriden. Deze Baye Fall (zie foto hiernaast) hebben het bedelen ‘verheven’ tot een ‘islamitisch’ gebruik.
"La mendicité n’est pas une pratique islamique Bedelarij is geen islamitisch gebruik"
zegt Junior in het genoemde artikel. Let wel, deze keer laat hij kinderen buiten beschouwing, dus spreekt hij over volwassenen die het bedelen als een islamitisch gebruik beschouwen. In casu: Baye Fall bedelaars. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig, zo valt het Franc CFA muntje direct (in de bedelnap) zonder mensen met een pilon voor het hoofd te stoten.

www.rewmi.com/Campagne-de-lutte-contre-la-mendicite-Serigne-Abdou-Aziz-Sy-s-eleve-contre-la-mendicite-des-enfants_a574.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.