vrijdag 20 april 2007

Sénégalaises et Islam – een documentaire van Angèle Diabang Brener (Senegalese en christen)

De korte documentaire "Sénégalaises et Islam" is geschoten in januari 2007 te Dakar door een regisseuse met een christelijke geloofsovertuiging, Angele Diabang Brener. De Senegalese première van deze co-productie (van Karoninka Production en het Goethe-Institut Dakar) was afgelopen zondag 15 april in het alom gerespecteerde théâtre nationale Daniel Sorano te Dakar. Eerder was de film al vertoond op een forum in Zwitserland (Basel-Karlsruhe Forum 2007) en tijdens editie XX van het FESPACO, hèt Afrikaanse filmfestival dat elke twee jaar in Burkina Faso gehouden wordt. "Sénégalaises et Islam" is reeds op televisie vertoond (RFO, Réseau France Outre-Mer, het Franse kanaal voor overzeese gebiedsdelen) en is geselecteerd voor een festival van korte films in Mozambique in september 2007.

In "Sénégalaises et Islam" (Senegalese vrouwen en Islam) worden interviews met zes vrouwen die elk een deel van het Senegalese islamitische spectrum vertegenwoordigen, afgewisseld met religieuze gezangen en beelden die staan voor de diverse moslimbroederschappen die Senegal rijk is. "Deze documentaire is gemaakt in het kader van een project voor interreligieuze dialoog opgezet door het Duitse ministerie van buitenlandse zaken," aldus Mw Jacob Sow, directrice van het Goethe-Institut van Dakar in een artikel van de Sud Quotidien, verschenen op SudOnline.sn en Seneweb.com*. In hetzelfde artikel wordt ene Mouhamadou Diop geciteerd, een imam uit Mbour en vertegenwoordiger van Senegalese imams. "Het is een belangrijke film die kan bijdragen aan voorlichting over islam," aldus Diop.

VOOR MEER ACHTERGRONDINFORMATIE ZIE DEZE WEBSITES
● SudOnline, webportaal van Groupe Sud Communication
www.sudonline.sn/spip.php?article2025*
● Seneweb, onafhankelijk Senegalees nieuwsportaal
www.seneweb.com/news/article/9774.php*
UPDATE nieuwe link www.seneweb.com/news/Immigration/senegalaises-et-islam-de-angele-badian-dialogue-sur-la-v-rit-religieuse_n_9774.html
● Africine, Fédération Africaine de la Critique Cinématographique
www.africine.org/?menu=film&no=2758
● Goethe-Institut Dakar
www.goethe.de/ins/sn/dak/fr2146941.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.