dinsdag 24 april 2007

Van alles en nog wat

In de rubriek 'Faits divers' (wat ik vertaal met "van alles en nog wat") verzamelt Seneweb.com artikelen met bijzondere inhoud. De schrijvers van dit soort verhalen lijken fantasie en feiten te vermengen. Neem als voorbeeld het onderstaande verhaal van Pape Cheikh Fall, medewerker van de krant L'Observateur, dat een onderdeel is van de mediagroep Futurs Medias (eigenaar: Youssou N'Dour himself). Oud nieuws, zo blijkt, want "op een zondag in de maand maart" is zéker een aantal weken voorafgaand aan de publicatie van dit artikel. Nep nieuws, zo lijkt het, want wie weet met een gebroken arm nu wraak te nemen? Goed, voor wat 't waard is:

www.lobservateur.sn/articles/showit.php?id=12639&cat=societe
www.seneweb.com/news/article/9854.php
Haar echtgenoot breekt haar arm vanwege een colanoot - Als wraak overgiet ze hem met kokend water terwijl hij aan het bidden is

Het zal de inwoners van Touba nog lang heugen. Het verhaal van het stel dat al jarenlang samenwoont. Er vallen wel eens dingen voor, maar op een zondag in de maand maart breekt de hel los. Om een colanoot.

Het begint allemaal met een zakje colanoten, dat de echtgenoot in kwestie, Lamine Seck, op zijn weg naar huis, heeft meegenomen van de stad. Hij legt het zakje noten neer in de woonkamer en zijn vrouw, Bousso Ndiaye, neemt er eentje, kraakt het en wilt het opeten. Dat is genoeg voor Lamine Seck om in razernij uit te barsten. Hij valt zijn vrouw aan en de hel breekt los. In de hitte van de strijd breekt de echtgenoot ongelukkigerwijs de linkerarm van zijn vrouw. De buren snellen toe om ze uit elkaar te halen. De vrouw, die verrekt van de pijn, laat haar woede bezinken en zoekt naar een manier om zich te wreken. Wanneer de nacht is gevallen, op het moment dat Lamine Seck zijn Gëwë gebed [nachtgebed] verricht, pleegt ze een verrassingsaanval en overgiet hem met heet water dat zij met zorg tot 100° C heeft verhit. Het zijn de hulpkreten van de echtgenoot die de buurt doen opschrikken. De buren die te hulp schieten, kunnen niets anders doen dan de schade opnemen. Lamine Seck wordt direct meegenomen naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen. Vanwege haar gebroken arm wordt Bousso Ndiaye ook naar het ziekenhuis gebracht. Aan beiden worden vervolgens twee medische verklaringen overhandigd. Lamine Seck is voor veertig dagen arbeidsongeschikt verklaard en Bousso Ndiaye voor dertig dagen. Met de verklaringen in de handen, doen ze beiden aangifte. Waarna ze gezamenlijk worden aangehouden en voorgeleid. Verbonden in goede en slechte tijden.

geschreven door Pape Cheikh Fall

De lezersreacties op Seneweb.com gaan alle kanten op, van "net goed dat die vrouw wraak heeft genomen" tot "ze hebben allebei een fout gemaakt". Tussen alle reacties die vaak in de hitte van de strijd lijken te zijn geplaatst, staat een reactie die zeker het vermelden waard is. Deze reactie, geplaatst 21 april jl. om 14.08 uur, is niet voorzien van een naam:
"Wanneer tijdens een ruzie meneer de arm van mevrouw breekt is dat spijtig [wat heet... ; A.] maar dat kan gebeuren. Meneer haar daarna direct naar het ziekenhuis moeten brengen om haar goed te laten behandelen. In plaats daarvan wacht hij zonder wroeging het vallen van de nacht af om in alle rust zijn Gëwë gebed te verrichten. Wat heeft bidden dan voor zin? Wanneer je je echtgenote per ongeluk verwondt, dan doe je alles om haar te troosten. Wanneer meneer dat gedaan had, was er noch wraak met kokend water geweest, noch aangiftes en voorgeleiding."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.