dinsdag 17 april 2007

Inbreuk en heling

Wanneer vertrouwen wordt beschaamd, wanneer anderen jouw grenzen overschrijden, is helen een hels karwei. Genezing ligt niet in die anderen een lesje leren, dat kost alleen maar energie en brengt je geen stap verder. "Da’s makkelijker gezegd dan gedaan". Klopt. Een houding moet je ook pàssen. Bij de asmaa-oel-hoesna, de Negenennegentig Schone Namen van Allah soebhana wa ta’ala, passen houdingen die de mens in bepaalde situaties kan helpen. Daarbij staat de totale afhankelijkheid van Hem buiten kijf. Bladerend door het boekje "De 99 Schone Namen van Allah" van Zahurul Hassan Sharib, beland ik bij de Naam "Al-Haliem" (zie o.a. 2:225, 2:235, 2:263, 3:155, 4:12, 5:101, 9:114, 22:59, 33:51, 35:41, 64:17)

Sharib legt deze Naam als volgt uit:
"Al-Haliem is Degene Die nooit Zijn zelfbeheersing zal verliezen, zelfs niet gedurende boosheid en toorn. Hij zal ondanks al Zijn macht, Zich niet haasten om iemand te bestraffen.
"De juiste houding ten opzichte van deze Naam is dat je je vergevensgezind en vriendelijk opstelt tegenover anderen in plaats van anderen hun gedrag betaald te zetten."
Geef daarbij duidelijker je grenzen aan dan voorheen, anders blijft het dweilen met de kraan open – zou ik er aan willen toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.