maandag 25 juli 2011

Terrorist Breiviks manifest taai en saai

BÓRING…

Het manifest c.q. compendium van Anders Breivik, de terrorist die heeft bekend de bomaanslag in Oslo èn de massamoord op het eilandje Utoya gepleegd te hebben, is taai en saai. Via de media druppelen al fragmenten van dit manifest ”2083, A European Declaration Of Independence” (bestaande uit drie ‘boeken’) naar buiten. Met de intentie Breiviks woorden met eigen ogen te willen lezen, ben ik gisteren begonnen met het lezen van dit manifest.

En dat valt niet mee. Veel bekende retoriek, verwijzingen naar de geschiedenis (met name die van de orde der Tempeliers), veel citaten en voetnoten. Bóring… De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik ook niets anders had verwacht.


”A DECLARATION OF PRE-EMPTIVE WAR”

Vanochtend laat ik het lezen voor wat het is. Ik scroll snel door de pagina’s van dit +1500 pagina’s tellende document. Bij de aanvang van Boek 3 (dat begint vanaf pagina 766) blijf ik even stilstaan. De titel van Boek 3 is ”A Declaration of pre-emptive War”. Interessant is de introductie van dit boek, het is een legal disclaimer waarin ‘Berwick’ (pseudoniem van Anders Breivik) beweert dat de schrijfstijl van delen van Boek 2 en geheel Boek 3 een unieke schrijfstijl is, waarin hij gebruik maakt van fictie.

Boek 3 (en delen van Boek 2) beschrijven volgens hem een
”hypothetical reponse to a perceived threat (so called cultural Marxist/multiculturalist atrocities and the threat of Islamisation). As such, it is a fictional description regarding how it could be like if Islam would be dominant in Europe. [...] This legal disclaimer was created to remove any doubt whatsoever that the author or anyone choosing to distribute the book ’2083′ has any hostile motives or intentions.”
Daarna geeft ‘Berwick’ aan dat wanneer any legal authority bezwaar heeft tegen deze innovatieve schrijfstijl, deze contact mag opnemen met de auteur of welke uitgever of distributeur van dit werk dan ook.
”As such, the content in its current form will not incriminate anyone, the author or any distributor.”

Ik neem mij voor om Boek 3 wèl te lezen. Op mijn weblog ”Islam in mijn dagelijks leven” laat ik je weten of het er inderdaad van gekomen is. Ik heb nu vakantie (tot 15 augustus, deels tijdens de ramadan) en ik kan mij beter leesvoer voorstellen dan dit ‘magnum opus’ van terrorist Anders Breivik.

Download "2083 - A European Declaration of Independence" (pdf)
abdulwadud.weblog.nl/files/2011/07/faf893cf25.pdf


LEGAL DISCLAIMER? MY FOOT!

Om deze legal disclaimer nu te lezen, met de wetenschap dat Anders Breivik als terrorist vreselijke daden bij deze woorden heeft gevoegd, is angstwekkend. Zie ik onderstaande foto van een arrestantenwagen waarin Anders Breivik wordt vervoerd, dan lopen de rillingen mij over de rug. Anders Breivik is duidelijk zichtbaar op de achterbank – over zijn blik kan ik niet veel zeggen, maar ik heb ideeën te over. Kijk zelf maar, klik op de foto om het in een groter formaat te kunnen bekijken. met dank aan @Michonnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.