woensdag 13 juli 2011

Ramadan 2011 | De Gebedstijden | Zutphen

Zwaar wordt het zeker, die komende ramadan. Maar mash'Allah moet je eens kijken hoe snel die dagen korter worden tijdens 'editie 2011'. De start is heftig (1 augustus a.s. incha Allah) maar geleidelijk aan worden de dagen korter, tot we aan het eind van de ramadan ruim een uur LATER ons vasten beginnen en dezelfde dag ruim een uur EERDER ons vasten verbreken. Nou, dat valt toch weer mee, hè. (Nog even niet denken aan de vastenmaanden die nog volgen).

In het onderstaande schema zie je het duidelijk. Het zijn de gebedstijden voor Zutphen en omstreken. Voor de gebedstijden van andere woonplaatsen, ga je naar deze webpagina (NL) of deze webpagina (rest van de wereld).

NB: Op de ramadan tijdenlijsten die je kan halen bij bijvoorbeeld een islamitische slager is er voor de tijd van AANVANG van het vasten vaak een extra kolom gemaakt: 'imsak'. De tijden die daar onder staan vermeld, zijn zo'n 15 a 20 (soms 30) minuten EERDER dan het tijdstip van het ochtendgebed (fajr). Mij werd vroeger uitgelegd dat een vervroegde imsak er voor zorgt dat je na aanvang van het vasten nog op tijd bij de moskee kan komen voor het ochtendgebed. Zelf zie ik het ook als een handige 'buffer': zo loop je geen risico dat je pas begint met vasten wanneer de ochtendschemering al is begonnen. Onderstaand overzicht kent GEEN aparte kolom voor 'imsak'.

klik op deze afbeelding voor een groter formaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.