zondag 17 juli 2011

Iftaar in alle rust #nietdus

IFTAAR Vóór de ramadan begint (1 augustus a.s. incha Allah) zijn er al velen die vasten, vaak om dagen van de vorige ramadan in te halen, maar natuurlijk ook als een vorm van vrijwillige aanbidding van hun Schepper: mijn extra kolommen in TweetDeck die aan de ramadan zijn gewijd zitten daardoor nu al vol met berichten van mensen die elkaar een gezegende iftaar wensen.

NDOGOU Dat het verbreken van het vasten niet altijd zo relaxed gaat als je zou willen, is héél herkenbaar. De Senegalese komiek Sa Neex c.q. Sanekh (echte naam: Mame Cheikh Gueye, zie foto onder deze alinea) is bekend van o.a. de serie Ndogou Diam (iftaar in alle rust), een serie studio-sketches waarin hij de draak steekt met (de gewoontes van) hen die meedoen met de ramadan.
NDOGOU DIAM In 2007 en 2008 heb ik met mijn GSM twee afleveringen van de serie ''Ndogou Diam'' opgenomen, beeld- en geluidskwaliteit zijn niet om over naar huis te schrijven. Alhamdulillah heeft iemand (bijna alle) afleveringen van Editie 2010 van de serie ''Les Ndogous de Sanekh'' (een soort ''Ndogou Diam'' maar dan op lokatie) op YouTube gepost. Voor jouw gemak heb ik deze afleveringen in een playlist gezet (totale speelduur: 1 uur en 43 minuten). Trouwens, de voertaal van deze serie is Wolof (een Senegalese taal). Mocht je deze taal niet beheersen (zou kunnen) dan valt er nog zeker veel te genieten:

www.youtube.com/playlist?list=PL9C865DC14729C763

UPDATE D.D. 15 JUNI 2013: Helaas zijn alle bovengenoemde Ndogou video's verwijderd :-( Met de zoektermen 'sanekh', 'saneex', 'sa nekh' - etcetera - kun je op YouTube nog veel video's van deze komiek vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.