zaterdag 1 december 2007

Moderator David Slager geeft het stokje door (interview door Abdulwadûd Louws ten bate van Religie.blog.nl)

Vanmiddag heeft David Slager tekst en uitleg gegeven over zijn vertrek bij Religie.blog.nl (interview afgenomen door yours truly Abdulwadûd Louws). Hieronder volgt de complete tekst.

religie.blog.nl/columns/2007/11/30/moderator-david-slager-geeft-het-stokje-door

"Omdat de huidige redacteur helaas de redactie van deze blog niet langer kan combineren met zijn overige werkzaamheden, is Blog Online voor Religie.blog.nl op zoek naar nieuwe redacteuren." [meer...]

Als columnist ben ik aan Religie.blog.nl verbonden maar bij het lezen van dit zakelijk opgestelde bericht, besef ik dat ik David Slager, de huidige redacteur, eigenlijk niet ken. Tijd voor een interview!

[David Slager] "Als je iets doet, moet je het goed doen. Zo’n blog kost tijd. Na de afronding van mijn studie Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, ben ik met Religie.blog.nl begonnen. Dan is het nog prima te combineren met het freelance werk en de parttime baan die ik op dat moment heb. Parttime is fulltime geworden, en dus moet ik keuzes maken."

[AL] Waarom ben je destijds met Religie.blog.nl begonnen?
[DS] "Tijdens mijn studie deed ik veel kennis op over andere religies. Ik kwam niet verder dan de theorie – de théologie, in dit geval. Interessanter zijn de gelovigen zelf, want dáár heb je in de samenleving mee te maken. Hoe je het ook wendt of keert, religies spelen wel degelijk een rol in de maatschappij. Met Religie.blog.nl heb ik voor deze religies een podium willen bieden."

[AL] Zelf nam je ook plaats op het podium. Je stak je mening niet onder stoelen of banken.
[D] "Het was niet altijd mijn mening die ik heb verkondigd. Soms verwoordde ik een heersende mening, een mening die wat losmaakt in Nederland."

[AL] Zoals die column over islamitische mode, wat een voorbeeld voor westerse vrouwen zou moeten zijn?
[DS] "Oh ja, die heb ik ook nog geschreven [lacht]. Uiteraard laat ik ook veel van mijn mening zien, zonder die mening aan anderen op te dringen. De lezer een kijkje bieden in de keuken van een gemiddeld gelovig christen: dat was de ook de opzet." [lees hier meer over de ophef naar aanleiding van die column over islamitische mode]

[AL] Religie.blog.nl als podium, met het publiek in de reactieruimtes. In die ruimtes heb je wel eens als een slager met de botte bijl moeten hakken, hè?
[DS] "Ik heb wel eens moeten ingrijpen, ja. Ik heb nooit de illusie gehad dat Religie.blog.nl mensen in vrede kan doen samenleven. Trekken mensen gedurende enige tijd met elkaar op [in de reactieruimtes, AL] dan ontstaan er wel nuances. De algemene beelden van 'de christen', 'de moslim' en 'de atheïst' worden minder éénduidig."

[AL] Nuance, dat geldt ook voor die grote batterij columnisten die je hebt gehad?
[DS] "Slechts voor korte tijd had ik de luxe te beschikken over columnisten van verschillende pluimage. Niet iedereen kon tegen stevig geformuleerde lezerskritiek. Neem nu Mohammed, een conservatieve moslim die zijn foto niet naast zijn column wilde hebben. Hij staat voor een groep moslims, een grote groep wellicht, waar veel Nederlanders bang voor zijn. Sta je dan op zo’n podium als Religie.blog.nl, dan kun je kritiek verwachten. Dan moet je tegen een stootje kunnen. Mohammed had de moed zijn visie te delen met de lezers en kreeg wagonladingen kritiek over zich heen, buiten alle proporties. Er heerst een soort koudwatervrees voor zijn 'soort'." [lees hier David Slager's bijdrage "Mohammed, bedankt" van 24 juli 2007]

[AL] Dus je kunt zeggen dat er vanuit het publiek met rotte eieren is gegooid?
[DS] "Dat is een mooie omschrijving, ja. Het onbegrip bij de bevolking is te begrijpen. Het (proberen te) doorgronden van die groep behoudende moslims is béter, daar gaan we helaas zo snel aan voorbij, ook in de politiek. Bruggen slaan gebeurt te weinig."

[AL] Wie wordt je opvolger?
[DS] "Dat weet ik nog niet. Het zou een christen kunnen zijn maar ook een jood, een moslim, een boeddhist of een atheïst…"

[AL] Word je nog op enigerlei wijze betrokken bij de overdracht?
[DS] "Ik zal wellicht nog een gesprek hebben met de nieuwe redacteur. Vergeet niet dat hij of zij de ruimte heeft om Religie.blog.nl naar eigen inzicht vorm te geven. Het is ook goed dat er na één jaar redacteurschap van mijn kant het stokje wordt doorgegeven. Fris bloed, dat geeft een nieuwe impuls!"

[AL] David Slager als columnist onder de nieuwe redacteur. Is dat een optie?
[DS] "Als de nieuwe redacteur daar ruimte voor maakt, zal ik het zeker overwegen."

Abdulwadûd Louws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.