vrijdag 21 december 2007

Yaay Booy : Yàlla na tàbbi Àjjana! (Amiin…)


Vandaag is het offerfeest in Senegal. Althans, wanneer je tot de moslimbroederschap der tijani’s of mourides behoort. Ja, zelfs in een land als Senegal bestaat geen eenheid als het gaat om de islamitische kalender [meer...].

Hier in huize Louws-Sarr, ver van de warme temperaturen van Senegal, staat ons hoofd niet naar dit soort issues. Zeker niet op zo’n feestdag als vandaag. Mash’Allah, we hebben wat extra’s kunnen sturen in verband met tabaski (offerfeest). Ndoya heeft het zwaar, omdat dit de eerste tabaski is zonder Yaay Booy, haar moeder. Met weemoed denkt ze aan de tijd dat ze nog in Senegal woonde, het was haar moeder die altijd het vlees van het schaap verdeelde. Een deel voor de familie, een deel voor behoeftigen uit de buurt. Vanaf 25 december 1998 is Ndoya woonachtig in Nederland (evenals Yande en Ahmed) en heeft ze – naast een paar verblijven in Senegal – voornamelijk telefonisch contact met haar moeder gehad. Yaay Booy was niet te houden wanneer tabaski naderde, nooit waren de extra’s genoeg. "Doe er nog wat bij, de schapen zijn duur dit jaar," zei Yaay Booy dan in het zoveelste telefoontje. Met weemoed kijkt Ndoya terug naar zelfs déze ‘onderhandelingen’ :-)

Yaay Booy, we missen je enorm. Ndoya mist jouw moederliefde en ik, jouw schoonzoon, mis jouw beroemde ontbijten: stokbrood met chocoladepasta (door de boutiquier aangelengd met pindaolie) en een enorme beker met hete kenkiliba, thee van Senegalese theebladeren. En voor onze familie in Senegal is het gemis extra hard vandaag. Tabaski en Yaay Booy, dat hoort gewoon bij elkaar…

UPDATE Lees ook het vervolg Yaay Booy : (schoon)moedertje lief van vanavond 20.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.