donderdag 27 december 2007

[OFF-TOPIC] Hoge Bomen – Pioniers “Wim Th. Schippers”

In de regel zit ik niet klaar voor reportages waarvan ik weet dat er zaken zijn die mij zullen shockeren. Voor de aflevering van AVRO’s Hoge Bomen – Pioniers van gisterenavond heb ik een uitzondering gemaakt. Centraal in deze aflevering staat oom Wim. In sneltreinvaart scheurt Pieter-Jan Hagens door oom Wims carrière dat beeldende kunst, theater, televisie en radio omvat. 

BOODSCHAP
Heel vervreemdend om mij bekende zaken gevat te zien in een biografische schets van ‘s Neerlands bekendste pestkop. Het ouderlijk huis van oom Wim ken ik als mijn grootouderlijk huis: logeerpartijen, visites, boswandelingen met opa, aardappelen met draadjesvlees en sperziebonen. Dat verhaal uit de aflevering over die pakketjes die oom Wim overal in de wijk distribueerde, toen hij nog een jonge jongen was, ken ik in een andere versie: die pakjes bevatten soms ook van de straat afkomstige faecaliën en werden daadwerkelijk gepost (brievenbussen). 

JEUGDSENTIMENT
In de Hoge Bomen – Pioniers aflevering van gisterenavond zie ik een foto die ik lang geleden heb gezien. Hé, mijn moeder als jong meisje! Ja, als ik oom Wim zo zie in de uitzending, dan is het alsof ik mijn moeder zie. Diezelfde mash’Allah neus, gelaatsexpressie en verwarde haren… En dan oom Jan die Pieter-Jan Hagens rondleidt. Het (groot)ouderlijk huis hangt nog steeds vol met héél vroeg werk van oom Wim. Werken die ik ken van jaren geleden. Voor mij zijn die werken deel van mijn jeugdsentiment, voor de buitenwacht zijn het kunstwerken die nooit publiekelijk zijn tentoongesteld. 

TAAL
Eén van de geïnterviewden vat oom Wims visie mooi samen. Taal moet communicatie zijn maar taal zit communicatie vaak in de weg. Zeker wanneer je taal gebruikt om mensen op het verkeerde been te zetten, zeg ik dan :-)

meer info via
www.avro.nl/tv/programmas_a-z/hoge_bomen/afleveringen/wim_t_schippers.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.