maandag 9 juli 2007

Ramadan 2007-2013 : Maanwaarneming in Senegal

Moslims in Nederland hebben zo hun praktische oplossingen om het begin van de vastenmaand ramadan te bepalen. De maan zul je hier niet zo vaak waarnemen, dus richt men zich òf op Mekka, òf het land van herkomst òf gaat men uit van berekeningen.

Het is al weer lang geleden dat in Senegal de ramadan in het regenseizoen is gevallen. De komende jaren zal dat weer zo zijn, incha Allah. In Senegal buigt men zich nu (weer) over de kwestie van het begin van de ramadan, die immers – zoals elke moslimmaand – begint bij het waarnemen van de nieuwe maan. "Ga uit van berekeningen," zou ik zo zeggen, maar zo makkelijk gaat dat niet in een land waar soms op twee verschillende dagen de ramadan begint. Er zijn namelijk moslims die pas beginnen met vasten wanneer hun religieus leider zegt dat hij de maan heeft gezien, al zijn er nog zoveel andere moslims die de maan al hebben waargenomen.



In de regel zit men in Senegal vlak voor het (vermoedelijke) begin van de ramadan voor de buis, kijkend naar een religieus praatprogramma op RTS1, het eerste nationale televisiekanaal. Op de studiotafel pronkt dan een telefoon, elk moment kan hij gaan rinkelen. Het is de hotline voor hen die de maan hebben waargenomen.

Afgelopen weekend, tijdens een lezing in Diourbel voor een gehoor van voornamelijk intellectuelen en religieuze leiders van diverse broederschappen, heeft Dr. Abdoulaye Gaye een aantal issues aangesneden over koran en wetenschap.

"We begeven ons meer dan ooit op onbekend terrein," aldus Gaye. "Als het gaat om het waarnemen van de maan, zijn er velen die niet de middelen hebben om het te doen en ook niet weten waar te kijken. [...] Als we blijven afgaan op de waarneming van de maan en dan pas met de ramadan beginnen, dan zullen we het de komende jaren nog moeilijk krijgen.
"Sinds 2001 geef ik exacte informatie over verduisteringen en niemand heeft ooit het tegendeel kunnen bewijzen van mijn bevindingen. [Terwijl juist de komst van] Verduisteringen moeilijker vast te stellen [zijn] dan het verschijnen van de maan."
Gaye weigert echter deel uit te maken van de officiële Senegalese commissie die zich bezig houdt met het waarnemen van de maan. "Ik heb veel respect voor deze commissie, maar ik kan het mij niet permitteren [af te gaan op toeval]. Ik ben immers een wetenschapper."

Informatie deels afkomstig van het artikel Apparition du croissant lunaire : pour un débat contradictoire à la télévision nationale [APS.sn]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.