donderdag 5 juli 2007

Nieuw in Senegal : niertransplantatie (vanaf december 2007, incha Allah)

Sinds kort heb ik de website van de APS, Agence de Presse Sénégalaise, als startpagina. Daarnaast check ik een paar keer per dag Seneweb.com. Zo blijf ik aardig op de hoogte van het reilen en zeilen van de staat Senegal en zijn inwoners. Een paar dagen geleden, mijn oog valt op deze kop:

TRANSPLANTATION D'ORGANES AU SÉNÉGAL : La première greffe rénale attendue à la fin de l'année

Het is de kop van een artikel overgenomen van LeSoleil.sn. Op Seneweb.com staat het op zich maar LeSoleil.sn heeft aan hetzelfde thema drie artikelen gewijd:

24670 TRANSPLANTATION D'ORGANES AU SÉNÉGAL : La première greffe rénale attendue à la fin de l'année ORGAANTRANSPLANTATIE IN SENEGAL : De eerste niertransplantatie wordt aan het eind van het jaar verwacht [back-up in Word]

24671 Aspects éthiques, réglementaires : Un comité pour réfléchir sur une loi sur le don d'organes Ethische en regelementaire aspecten : Een comité buigt zich over een orgaandonatiewet [back-up in Word]

24672 Pr Abdou Niang, néphrologue à l'hôpital Le Dantec : « Il faut sensibiliser les populations sur l'innocuité du don d'organes et sa grandeur » Abdou Niang, nefroloog van het ziekenhuis Le Dantec : « We moeten de mensen bewust maken van het belang en de ongevaarlijkheid van orgaandonatie » [back-up in Word]

Uit artikel 24670 (LeSoleil.sn)
Senegalezen die een niertransplantatie nodig hebben, kiezen nu nog voor een opname in het buitenland (Europa, Maghreb). Binnenkort hoeft dat niet meer, incha Allah. Het ziekenhuis Aristide Le Dantec te Dakar maakt zich klaar voor de eerste niertransplantatie ooit in Senegal (voorzien in de tweede helft van december 2007).
Abdou Niang is nefroloog, een internist die is gespecialiseerd in nierziekten, en werkzaam in Le Dantec. "Een niertransplantatie is de daadwerkelijke behandeling van een slecht functionerende nier, nierdialyse is in feite een behandeling in afwachting van niertransplantatie," aldus Abdou Niang.
Een onderzoekscomité buigt zich over alle ins en outs van orgaandonatie- en transplantatie. [Noot van Abdulwadûd: daarbij wordt gemakshalve over het hoofd gezien dat transplantatie voor de gemiddelde Senegalees onbetaalbaar blijft, want:] Het onderzoek wordt bekostigd door de staat maar op het moment dat de onderzoeksfase is afgesloten, zullen zieken zèlf de kosten voor zo’n ingreep voor hun rekening moeten nemen [noot van Abdulwadûd: in Senegal bestaat er geen algemene zieketekostenverzekering, alleen werkenden in het bezit van een VAST CONTRACT en sommige gepensioneerden, hebben iets wat op een ziektekostenverzekering lijkt, waarbij HOGE EIGEN BIJDRAGES niet ongewoon zijn - dat betekent dat het merendeel van de bevolking uiteindelijk buiten de boot zal vallen].
Uit artikel 24671 (LeSoleil.sn)
Specialisten zeggen dat, gelet op religie, er geen bezwaren zijn tegen orgaantransplantatie. Nochthans vinden zij dat er een comité moet worden opgericht dat alle aspecten van orgaantransplantatie gaat bekijken.
Nefroloog Abdou Niang geeft aan dat orgaandonatie wordt gezien als een daad van menslievendheid, als een daad die zijn plaats heeft binnen de christelijke èn islamitische godsdienst. Dr. Boubacar Guéye, werkzaam bij het Ministerie van Gezondheid en Preventie van Senegal, is van mening dat in een land als Senegal waar zo’n negentig procent moslim is, niets orgaantransplantatie in de weg kan staan, daar veel orgaantransplantaties reeds in islamitische landen plaatsvinden. Hij pleit ervoor orgaandonatie niet tot levende donoren te beperken maar dat ook overledenen als donoren kunnen dienen. Daar zijn echter niet alle specialisten het over eens.
Uit artikel 24672 (LeSoleil.sn)
"Het is van het allergrootste belang dat mensen goed geïnformeerd worden, met name via de media. Wij zullen vertegenwoordigers van alle geledingen van de bevolking nodig hebben – vrouwenorganisaties, religieuze organisaties, noem maar op – om onze boodschap over te kunnen brengen," aldus nefroloog Abdou Niang.

Wat ik mis in bovenstaande artikelen, is orgaandonatie- en transplantatie ècht bezien vanuit religieus oogpunt, vanuit een islamitisch oogpunt met name. Bij mijn zoektocht op AllAfrica.com (een engels- en franstalig Afrikaans nieuwsportaal en -archief) vind ik het artikel "Tunisie: Don d’organes – Point de vue religieux" uit de franstalige Tunesische krant La Presse (23 mei 2007). Klik HIER om dit artikel (als Word document) te kunnen lezen. De auteur Noureddine Hlaoui steekt niet onder stoelen of banken dat hij voorstander is van orgaandonatie en -transplantatie, onder een aantal voorwaarden uiteraard. Hij weet zich daarin gesteund door de Internationale Raad van Islamitische Fiqh (fiqh = rechtspraak). De laatste alinea is een oproep om vrijwillig een donorcodicil in te vullen:
"[...] In tegenstelling tot enkele vooroordelen die heersen, verzet de islam zich niet alleen op geen enkele wijze tegen de daad van orgaandonatie maar spoort er juist toe aan en móedigt het aan – vanuit het gezichtspunt dat men niet menslievender kan zijn dan door een mensenleven te redden. Je moet je voorstellen dat het niet alleen anderen overkomt en dat iedereen, eventueel, vroeg of laat afhankelijk kan zijn van een donor om te kunnen overleven.
"Zo betekent een verklaring, waarin men zich vrijwillig als donor beschikbaar stelt, [dat men kan] sterven, al is het op een dag die nog ver ligt, met vrede in het hart [in het besef] dat men, misschien, heeft bijgedragen aan het redden van een mensenleven. [Orgaandonatie] is mooi, nobel en menselijk."

"C’est beau, c’est noble et c’est humain"
Mash’Allah, beter had ik het niet kunnen formuleren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.