maandag 30 juli 2007

Abdoul Aziz Kébé breekt een lans voor gezinsplanning

Santé de la mère et de l'enfant – Abdoul Aziz Kébé: "Les chefs religieux favorables à la planification familiale ont besoin dtre soutenus"
www.seneweb.com/news/article/11435.php
www.lesoleil.sn/article.php3?id_article=27165
Cliquez ICI pour lire l’article (en Word, 4 pages)

Op het onafhankelijke Senegalese nieuwsportaal Seneweb.com heb ik een artikel gevonden afkomstig van LeSoleil.sn. In een diepgaand gesprek gaat de geleerde Abdoul Aziz Kébé in op zijn wens dat religieuze leiders die positief staan ten opzichte van gezinsplanning worden ondersteund, omdat hun boodschap nauwelijks overkomt. Kébé stelt zich voor een televisieprogramma waarin een imam zich uitspreekt over gezinsplanning en de voordelen daarvan voor de gezondheid van moeder en kind, daarbij gebruikmakend van argumenten gebaseerd op de historie, koran en hadith. klik op deze link om het gehele interview (in het Frans) te kunnen lezen

Op de vraag waarom religieuze leiders, die positief staan tegenover gezinsplanning, moeite hebben met het overbrengen van hun standpunten, antwoordt Abdoul Aziz Kébé het volgende. Let goed op zijn diplomatieke taalgebruik, hij zal geen religieuze leiders afvallen maar zet alleen heersende opinies op hun plaats. Kébé:

"In mijn optiek zijn er drie verklaringen. De eerste is dat religieuze leiders die positief staan tegenover het idee, dit niet luid en duidelijk naar buiten brengen. In privé gezelschap [en] tijdens [religieuze] bijeenkomsten hebben zij goed beargumenteerde positieve standpunten, binnen de context van het gezin. Deze leiders weten die positieve standpunten echter niet te communiceren [naar de mensen].
"Een andere verklaring is de afstemming tussen woord en daad. Wanneer men, bijvoorbeeld, gezinsplanning aanhangt [maar tegelijkertijd] een groot gezin heeft, bestaat het risico dat de boodschap niet overkomt. Het risico bestaat dat de boodschap niet begrepen wordt omdat het publiek moeite heeft met het volgen van degene die de boodschap overbrengt.
"Op de derde plaats, is er de [heersende] opinie. Dat wat waar is en dat wat [als opinie] wordt geaccepteerd, zijn soms werelden van verschil. [...] In Senegal en andere Afrikaanse landen is er een sterke heersende opinie die gezinsplanning beschouwt als zijnde ongeoorloofd. Daarbij komt dat de Afrikaanse cultuur [in het algemeen] pro-natalistisch is. Voeg daarbij de ideologie die zegt dat het gaat om de strijd tussen islam en het westen en die strijdt voor een pro-natalistische politiek van moslims, dan kunt u constateren het geen gemakkelijke kwestie is. En omdat religieuze leiders vaak een sociale basis te onderhouden hebben, ontwijken ze vragen die twijfel kunnen zaaien en die sociale basis kunnen verzwakken."

Abdoul Aziz Kébé is actief op vele terreinen, maar al zijn functies hebben islam als uitgangspunt. Als voorbeeld laat ik je onderstaande live-reportage uit 2006 zien (voertaal: Frans) die ingaat op Mawloud (de geboortedag van de profeet Mohammed, vrede zij met hem) zoals gevierd door de tijani moslimbroederschap. In deze reportage komt Abdoul Aziz Kébé aan het woord en legt hij een aantal zaken uit over de betekenis van ‘de Gamou van Tivaouane’ (zoals de viering van Mawloud in Senegal wordt genoemd).

www.dailymotion.com/video/xr91k_tijaniyya-org-journal-gamou_news


Tijaniyya.org - Journal gamou door abdulwadud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.