dinsdag 13 maart 2007

Nekeolv teh neget dnob


Nu ik elke maandag naar Nijmegen ga voor een bezoek aan een reïntegratiebureau, kom ik nog eens ergens. Mijn wereldje wordt groter zo en het breekt mooi de routine, opgebouwd in jaren van ZW (en sinds kort weer WW).

Op mijn ‘eigen station’ (ik heb er ruim twee jaar gewerkt als perronmedewerker) en op NS station Nijmegen kom ik de onvermijdelijke posters van de Bond tegen het vloeken tegen. Die nieuwe campagne van de Bond over het misbruik van de roepnaam "Jezus" valt op en is beter dan die papegaaiencampagne die ze jarenlang in diverse varianten hebben gevoerd.

Ook voor ons moslims is Jezus, a.k.a. Isa, belangrijk. Hij is immers één van onze profeten, dus die campagne zal een breed publiek aanspreken. Vreemd eigenlijk dat in de verschillende roepnamen die in de posterserie worden gebruikt geen moslimnamen als Ahmed, Abdul, Omar, etcetera voorkomen. In ieder geval ben ik deze namen in het oosten des lands nog niet tegengekomen op deze posters. Overigens levert de Bond op bestelling customized posters met roepnamen naar keuze (gat in de moslimmarkt?).

Maar voor je gaat denken dat dit een hallelujah verhaal over de Bond des Heils wordt, even het volgende. De Bond tegen het vloeken heeft subliminale boodschappen ontdekt in de klassieker "Oma’s aan de top" van K3 (toch onberispelijke Bond girls bij uitstek…) En ik maar denken dat het fenomeen backward masking behoort tot een ver verleden waarin je met je wijsvinger een 45 t single van Led Zeppelin of de Beatles probeert terug te draaien om verborgen boodschappen te kunnen beluisteren. Nee, backward masking is retro en vet cool!

Als speurneus naar blasfemie in de media doet de Bond goed en nuttig werk, maar volgens mij raken ze af en toe de weg kwijt (hyperfocus wellicht :-). Leest onderstaand citaat van de Bond en huivert.

www.bondtegenvloeken.nl/index.php?nieuwsID=34&paginaID=27

K3, Oma’s aan de top

Wij ontvingen een klacht over het nummer Oma’s aan de top. De klager meldde ons dat dit nummer een subliminale boodschap heeft. Wanneer het nummer omgekeerd beluisterd wordt is onder andere te horen: ‘Grote massamoord’ en ‘gvd (voluit) leuk’. De songs van K3 genieten een internationale bekendheid en worden vooral door kinderen veel beluisterd. Uiteraard brengt dat een verantwoordelijkheid met zich mee.

We vroegen K3 en producent Studio 100: "Hoe verklaart u dat, wanneer het nummer Oma s aan de top omgekeerd wordt gedraaid, onder meer de gvd-vloek is te beluisteren? Op internet vinden we diverse bronnen die dit bevestigen."

NB:
Uit de vele reacties die wij krijgen op het feit dat we deze brief hebben gestuurd, blijkt dat het misverstand leeft dat de Bond tegen het vloeken K3 beschuldigd heeft van godslastering. Dat is niet het geval. De Bond heeft naar aanleiding van een klacht (wij beluisteren dus niet op eigen initiatief liedjes achterstevoren) een open vraag gesteld aan K3 en Studio 100.

Een beleefde vraag om een verklaring voor het vreemde verschijnsel dat bij het achterstevoren afspelen van dit nummer niet een enkel woord, maar diverse woordcombinaties verstaanbaar zijn (waaronder bovengenoemde).

Al staat dit item onder de kop ‘Protesten’; het is in feite geen protest te noemen, maar het neerleggen van een vraag, zonder ook maar een enkele beschuldiging te uiten.

youtube.com/watch?v=WPdQrRs_nac&e
[NB : deze YouTube video bevat volledige vloeken in de 'ondertiteling' is niet meer beschikbaar]

Bij het bekijken van deze video bekruipt mij geen naar gevoel over de makers van het lied of over de uitvoerenden. Naar is pas dat er mensen zijn die zover gaan in hun ‘analyse’ van een liedje. Wat je wilt horen, zul je er ook uithalen. Illustreer je dat dan met een ondertiteling waarin vloeken compleet ongecensureerd voorkomen, dan schiet je je doel voorbij. Dan confronteer je de jeugd juist met blasfemie. Trouwens, zo’n CD is wel erg moeilijk achterstevoren te draaien, laat staan als "Oma’s aan de top" wordt beluisterd als een mp3- of ander bestand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.