donderdag 15 september 2005

Hand van (IV)

Barbell Rotation
Twee keer per week doe ik aan fitness. Om mijn conditie te verbeteren en mijn gedachten te verzetten. Niet dat het dan in mijn hoofd rustig wordt, hoor. Zwetend van de inspanning heb ik juist de gelegenheid om in het wilde weg vrij te associëren. Handig als je creatief bent, mash’Allah, maar vermoeiend is het wel. Zo ben ik afgelopen dinsdag weer bezig met de ‘Barbell Rotation’ oefening. Voor mij op een rubberen plaatje plaats ik verticaal een halter met alleen aan de bovenkant een gewicht. Met licht gebogen knieën en de armen gestrekt, zwaai ik de halter heen en weer, terwijl ik afwisselend met mijn rechter- en linkerhand overpak. "Alsof ik de tijd in mijn handen heb" denk ik, terwijl ik de halter voortbeweeg als de pendel van een antieke klok, met de massa die voor mijn neus heen en weer slingert. Astaghfiroellah, dat is tè, Abdul! De Tijd is alleen in de spreekwoordelijke ‘hand van Allah’. Want Hij heeft gezegd in een hadith qudsi (heilige overlevering):

Yasoebboe banoe aadama-d-dahr, wa anaa-d-dahr, bi yadie-l-lailoe wa-n-nahaar

De zonen van Adam zijn tegen (de wisselvalligheid van) de tijd tekeer gegaan, en Ik ben de Tijd, in Mijn hand zijn de nacht en dag.

[Bron: "Veertig Hadith Qudsi" van uitgeverij Noer, vertaald door Oem Hamza]

De uitleg van deze hadith luidt in bovengenoemde uitgave van Noer als volgt: "Omdat de Almachtige over alles beschikt, staat het tekeergaan tegen rampspoeden, die een onderdeel van de tijd zijn, gelijk aan het tekeer gaan tegen Hem."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.