zondag 21 juli 2013

Koran luisteren en meelezen

Het aandeel van de koran in mijn dagelijks leven heeft zich heel lang beperkt tot
  • het gebed (salaat) en
  • het luisteren naar koranrecitatie

Tijdens de salaat ben ik over het algemeen (incha Allah) niet zo afgeleid tijdens het voordragen van de Fatihah of een andere korte soera. Dat ligt anders bij het lúisteren naar koranrecitatie. Mijn gedachten dwalen dan makkelijker af, òf - ik noem maar wat - ik val in slaap.


Vanochtend bezoek ik de website Islamway.net en stel een playlist samen: soera Al-Fatihah (eerste soera), soera Ar-Rahmaan (mijn favoriete soera) en de Juz 'Amma (het laatste deel van de koran dat bestaat uit kortere soera's).

en.islamway.net/collection/203 (Abdessamad, mujawwad)

Ik neem mij voor om voorafgaande aan het middaggebed soera Ar-Rahmaan te beluisteren èn mee te lezen. Mijn groot formaat koran heeft te lang werkeloos boven op een kast gelegen. Wanneer ik mee lees terwijl ik luister, concentreer ik mij beter op de tekst.


Alhamdulillah. Ná het middaggebed zet ik de playlist weer aan. Ik hoor de eerste soera van de Juz 'Amma. Ik sla mijn koran open en lees soera's 78 en 79, terwijl ik luister naar een langzame gedragen koranrecitatie (dat heet de mujawwad stijl, ook wel tadjwied genoemd) zoals gedaan door Abdessamad.


Via onderstaande Archive.org player kun je luisteren naar Abdessamad (koran, mujawwad). Ter info: soera Ar-Rahmaan is soera 55 en de Juz 'Amma begint bij soera 78. Een echte aanrader is soera Ar-Rahmaan, ook voor hen die nog niet zo bekend zijn met de koran: deze toegankelijke soera bevat een vers dat voortdurend terugkomt als een soort 'refrein'. [klik hier voor uitleg van soera Ar-Rahmaan in diverse talen, één vers per webpagina]

archive.org/details/listen-to-quran.com_Abdelbasset-Abdessamad-Mojawad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.