zondag 7 juli 2013

Extra zikr: 1000x "Al-Wadûd"


"[...] Ik neem mij voor tijdens de komende ramadan aan extra aanbidding te doen middels extra zikr. Wie weet is er een koranvers dat mij bij het finishen van business kan ondersteunen: zoeken in de koran middels www.islamicity.com/mosque/quran kan mij daarbij helpen. Wordt vervolgd, incha Allah."

Járen geleden had ik een grote verzameling 'zikrs' die mij waren doorgegeven vanuit Senegal. Dat had wel iets: een verzameling litanieën die, zo de overlevering gaat, zijn doorgegeven van de ene gelovige naar de andere. Die verzameling ben ik kwijt (zie de eerste alinea van mijn weblogbijdrage Mechanische zikr, zeg maar d.d. 23 mei 2013).

UPDATE D.D. 8 JULI 2013: Bij rooms-katholieken wordt zo'n verzameling 'rozenkrans' genoemd, wat ook de benaming is voor de gebedsketting/gebedssnoer die daarbij gebruikt wordt.

Met het voornemen een specifiek koranvers te kiezen en deze een bepaald aantal keren te reciteren tijdens een zikr-sessie, heb ik mij voor een onmogelijke opgave gesteld. Al gauw zie ik door de aya's de soera niet meer (en door de soera's de koran) - al doende raak ik mijn doel uit het oog: woorden vinden die mij rust geven, woorden die ik een plaats wil geven in mijn aanbidding van Hem.


Wat doe je moeilijk, Abdulwadûd! Ik roep mezelf tot de orde. Zelf op de rem trappen, het lukt me steeds beter. Zoek het dicht bij jezelf, dàt geeft rust. Al denkende kom ik tot één van de negenennegentig Schone Namen van Allah, die ene Naam die zeker dicht bij mij staat, die ene Naam die zikr dicht bij mij houdt: Al-Wadûd, De Liefdevolle (Abdu-l-Wadûd betekent de dienaar van De Liefdevolle).

الودود Al-Wadûd
Niet zuinig aan, Abdulwadûd. Per dag dúizend keer "Al-Wadûd" zeggen, dat neem ik mij voor. Zelf gas geven en gáán gaat me ook goed af, merk ik (je bent ADHD'er of je bent het niet, hè). En misschien brèngt die 1000 keer "Al-Wadûd" mij wel die verlangde rust. De tel zal ik incha Allah niet kwijt raken, want ik heb een tijaniyya gebedsketting met 100 kralen en met behulp van een extra setje kralen dat aan de gebedsketting vast zit (een setje van 10, zie foto) hou ik het prima bij en kan ik mij op die Naam concentreren. Zo hoef ik mij tijdens het verrichten van die zikr incha Allah niet af te vragen "Hé, hoeveel heb ik er al gehad?" Wordt vervolgd, incha Allah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.