zondag 24 februari 2008

Ndoya organiseert ‘Kaamil’ ter nagedachtenis aan haar moeder (overleden 26-FEB-2007)

Mash’Allah, het is al weer bijna een jaar geleden dat mijn schoonmoeder Kiné Niang is heengegaan. Met het verwerken van het overlijden van haar moeder kan Ndoya incha Allah morgen eindelijk beginnen. Incha Allah zal Ndoya in de komende nacht in Senegal arriveren. Ik smeek Allah dat Hij haar een gezegende reis schenkt en dat zij haar familie in goede gezondheid zal aantreffen, amien.

Bij het aanschouwen van het graf van haar moeder zal Ndoya zich incha Allah pas ècht realiseren dat haar moeder er niet meer is. Haar vader (El Hadji Maguette Birama Sarr, zie foto links) is al in 2001 overleden. In 2002, een jaar na zijn overlijden zijn we toen met het gehele gezin naar Senegal afgereisd. We hebben toen een Kaamil kunnen bijwonen die door de familie is georganiseerd. Het woord Kaamil staat in de Wolof taal voor de koran maar ook voor het in groepsverband recitéren van de koran, dit ter nagedachtenis van een overledene of om aan Allah kracht te vragen in moeilijke tijden. Een Kaamil kan om veel verschillende redenen worden georganiseerd.

Mijn schoonmoeder is begraven op dezelfde begraafplaats als mijn schoonvader: de begraafplaats van de wijk Diokoul in de stad Rufisque, niet ver van de Senegalese hoofdstad Dakar. In de aparte reportage die van mij is gemaakt ten bate van de De Reünie aflevering die door de KRO is uitgezonden op 6 januari jl. (Nederland 1), zijn er beelden te zien van deze begraafplaats. Ndoya zal nu incha Allah zèlf het organiseren van een Kaamil ter hand nemen: dat is dan de Kaamil die ze ter nagedachtenis aan haar moeder wilt houden op 26 februari a.s. Incha Allah zal Ndoya in de nacht van 14 op 15 maart weer terugkeren naar Nederland, direct na het einde van de geplande top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (13 en 14 maart a.s. incha Allah te Dakar). Incha Allah zullen de verscherpte veiligheidsmaatregelen in Dakar die in het kader van deze OIC top zijn genomen, niet negatief van invloed zijn op haar gemoedstoestand en de ervaringen die zij tijdens haar verblijf in Rufisque zal opdoen.

Hieronder vind je wat foto’s van de begraafplaats van Diokoul (Rufisque, Senegal) en de Kaamil die in 2002 is georganiseerd ter ere van mijn schoonvader. De foto’s zijn zgn. video stills en afkomstig van materiaal dat ik in 2002 in Senegal heb geschoten. Incha Allah zal ik op dinsdag 26 februari a.s. in een speciale bijdrage een korte video plaatsen met een keuze uit dit materiaal.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.