zondag 17 februari 2008

De Senegalese komiek ‘Sa Neex’ als reporter bij het Internationale Hof te Dakar

De Senegalese komiek Mame Cheikh Gueye, beter bekend als ‘Sa Neex’ (uitspraak: saa nèèg), is als vanouds zonder genade. Hij is dè stand-up comedian van Senegal en maakt ook zijn opwachting in vele commercials en videofilms.

Gisterenavond op het tweede Senegalese televisiekanaal (2STV).
Sa Neex neemt de actualiteit op de hak en dan met name de gebeurtenissen rondom een zogenaamd homohuwelijk dat lang geleden in de Senegalese stad Mbour is gesloten. Sinds er recentelijk foto’s zijn gepubliceerd in het sensatieblad ‘Icones’ is er veel gebeurd. Aanwezigen bij het ‘huwelijk’ zijn gearresteerd, vervolgens weer vrijgelaten. Aanwezigen bij een anti-homo demonstratie (eergisteren) zijn gearresteerd, en vervolgens óók weer vrijgelaten.

Sa Neex (L) in de rol van travestiet
In Senegal gaan voortdurend geruchten over bekende artiesten die homoseksueel zouden zijn. Kennelijk heeft Sa Neex behoefte aan duidelijkheid. Daarom brengt hij in bovengenoemde uitzending een aantal artiesten voor een tribunaal, een "Internationaal Hof" te Dakar. Achtereenvolgens moeten de volgende Senegalese artiesten er aan geloven: Alioune Mbaye Nder, Fallou Dieng, Ma Sane (zangeres van de groep Waflash), Titi en Abdou Guitté Seck. Deze artiesten zijn op dat moment allemaal in de studio aanwezig! zie de YouTube player onderaan deze bijdrage

Abdou Guitté Seck is afkomstig uit de noordelijke stad Saint-Louis (‘Ndar’ in het Wolof). Senegal kent zo zijn vooroordelen. Mannen afkomstig uit Saint-Louis zouden zich wel erg vrouwelijk gedragen, bijvoorbeeld. Dit vooroordeel is zo wijd verbreid dat voor het woord 'góór-jigéén' (in het Wolof de benaming voor een homoseksueel, letterlijk vertaald 'jongen-meisje', vrij vertaald 'man-wijf') ook wel het woord ‘góóru-Ndar’ wordt gebruikt (jongen uit Saint-Louis).

www.youtube.com/watch?v=kHTs0CVPjVU

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.