dinsdag 2 januari 2007

Uitzicht

Foto's gemaakt in 2006

Bovenstaand schilderij is van C.A. Mantz, mijn overgrootvader van mijn vaders moeders kant (klopt dat wel, Van Dale?). Voorafgaande aan de verdeling van een inboedel, heb ik laatst mijn vader gevraagd om te kijken naar een schilderij waarin de natuur wordt verbeeld, zonder levende wezens erop. Niet wetende dat hij zou terug komen met een werk van zijn opa! Mash’Allah.

Het heeft in mijn bedoeling gelegen om een dergelijk schilderij te gebruiken als één van mijn focuspunten wanneer ik over de natuur navoel, eventueel terwijl ik luister naar die soera waarin de onderwerping van de natuur aan Allah centraal staat (soera Ar-Rahmaan). Maar het is anders gelopen. Bij de overhandiging heeft mijn vader het verhaal achter het schilderij verteld. In grote lijnen gaat dat verhaal als volgt: mijn overgrootvader is er aan begonnen in de oorlog, in het Zeeland van 1944. Zijn eigenlijke huis stond toen onder water (het werk van de gealliëerden). Van het ontstaan van het schilderij is mijn vader getuige geweest. Jaren later heeft mijn overgrootvader het afgemaakt (1949) en het opgedragen aan zijn vrouw.

Met mijn voorliefde voor geschiedenis is het dan wel heel erg moeilijk om het schilderij nog los te zien van hoe het is ontstaan. Helemaal toen mijn vader en ik het werk van dichtbij gingen inspecteren. Dan zie je voor je ogen hoe iemand in de oorlog met de weinige middelen die hij heeft een kunstwerk heeft weten te maken en in te lijsten. Het onderste gedeelte van het schilderij is jaren later (over)geschilderd terwijl het werk al was ingelijst. Dat is kennelijk haastwerk geweest, met de kloddertjes verf op de lijst als stille getuigen.

Tja, die lijst. Een bij elkaar geklust product van onder andere overgeschilderd metaal waar de verf zo vanaf valt (zie bovenstaande foto links). Het schilderij is niet gemaakt op canvas, maar op een soort hardboard (hadden ze dat toen al?) dat met spijkertjes achter de lijst is bevestigd. De achterkant van het schilderij is afgeplakt met oud verpakkingspapier. Dit schilderij heeft voor mij een emotionele waarde gekregen, wat mij echter belet het als focuspunt te gebruiken bij het luisteren naar koranrecitatie. Mash’Allah, ik was naar iets op zoek om bij te luisteren naar het Woord van Allah en Hij geeft mij een schat, een stuk van mijn roots. Alhamdulillah.

UPDATE D.D. 19 JANUARI 2013: Hier een foto van het gehele schilderij van dichtbij. Je ziet de klodders van het overschilderen zitten op de lijst (onderste helft). klik op de afbeelding voor een groter formaat

UPDATE - Foto gemaakt in 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.