woensdag 21 december 2005

2006 : Hajj en nog eens Hajj (I)

Dankzij de achterwaarts door de seizoenen schuivende islamitische kalender zijn we nu incha Allah bijna aanbeland bij een jaar met twee Hajj’s. Hadden we in 2000 nog twee Leilat-oel-Qadrs (met de tweede bijna tijdens kerstnacht!), krijgen we nu incha Allah wéér een jaar met extra veel zegeningen.


Zoel-Hijjah, de laatste maand van het jaar 1426, begint incha Allah op 1 januari 2006. De Hajj begint op de achtste dag van die maand. De islamitische kalender is zo’n tien à elf dagen korter dan de ‘reguliere’ kalender. Dus valt incha Allah de eerste dag van de maand Zoel-Hijjah van het jaar 1427 op ca. 20 december* 2006. Dat betekent in ieder geval dat ijs en weder Allah dienende – en met Zijn wil uiteraard – die belangrijkste tweede dag van de Hajj, in 2006 tweemaal plaats zal vinden. De eerste keer op ca. 9 januari 2006, de tweede keer op ca. 29 december* van datzelfde jaar. Ik heb het hier uiteraard over het verblijven op de vlakte van Arafat aan de voet van de berg van Genade, die berg met de kenmerkende witte pilaar op de top (absoluut NIET te verwarren met de jamraat pilaren waar door pelgrims steentjes naar worden gegooid!).

* Update d.d. 7 november 2006 : [aanpassing] de eerste dag van de maand Zoel-Hijjah valt incha Allah op 22 december 2006, de Dag van Arafat incha Allah op 31 december 2006. Mash’Allah!

“Men noemt het staan en verblijven in die vlakte ‘Woeqoef’. Dit is eigenlijk het meest essentiële onderdeel van de Hadj, als men op deze dag niet op Arafât gestaan heeft, is de bedevaart van geen waarde. Hier wordt het feit dat dat alle mensen gelijk zijn voor God, duidelijk. Men wordt herinnerd aan de Laatste Dag als men de smekende, in het wit geklede mensenoceaan in een van hitte trillende woestijnlucht ziet staan. De ‘woeqoef’ betekent niet dat de moeslims een bepaalde periode staande doorbrengen, zoals de naam doet vermoeden. Iedere moeslim geeft op zijn eigen manier inhoud aan deze dag met smeekbeden, het lezen van de Qoer’ân of het luisteren naar verhandelingen.”

[dit is een citaat uit "Kom tot het gebed - Een korte inleiding tot de praktijk van de Islam" door Abdulwahid van Bommel - klik op deze link om dit boek uit 1989 te bestellen - mash'Allah, er is net wéér een nieuwe druk verschenen!]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.