dinsdag 30 april 2013

PowerPoint presentatie "De 99 Schone Namen van Allah", incha Allah ideaal voor onderricht

(screenshot) "Al-Malik" De Koning
ONDERRICHT (1) Negen jaar geleden heb ik kennis gemaakt met PowerPoint. Beetje laat, maar wàt een openbaring! Destijds direct mijn tanden gezet in een PowerPoint presentatie over de asmaa oel-hoesna, de Negenennegentig Schone Namen van Allah. Thuis heb ik de presentatie (een dia-voorstelling met bewegende illustraties en tekstblokken + audio) gebruikt om mijn kinderen onderricht te geven over de Namen - zie enkele bijdragen anno 2004 uit de weblogcategorie negenennegentig. Mash'Allah, ápetrots ben ik wanneer ik het bericht ontvang dat deze presentatie wordt gebruikt op een islamitische basisschool te Amersfoort.

ONDER HANDEN Alhamdulillah is deze "99 Namen PowerPoint" nu weer online beschikbaar.
De versie uit 2004 heb ik stevig onder handen moeten nemen. Van elke Naam was de audio alleen bereikbaar via een internetlink - deze audio (de uitspraak van elke Naam) is nu geïntegreerd in de presentatie. Wel zo handig!
De versie uit 2004 gaf de Namen alleen weer als 'kalligrafieën' (in feite olieverfschilderijen), wat ontbrak waren de Namen geschreven in duidelijk Arabisch schrift zonder franje. Dankzij een app van AVI Tech maken nu ook de Namen in leesbaar schrift onderdeel uit van de presentatie (zie de twee grijze-blokken-met-tekst verderop in deze weblogbijdrage).

CORRECTIES Helaas waren enkele Namen van deze AVI Tech app verkeerd gespeld, daarom heb ik vóór gebruik in de presentatie enkele Namen moeten corrigeren. Een paar voorbeelden:

"Ar-Rahmaan" (verbeterd)
De Naam "Ar-Rahmaan" heeft in de laatste lettergreep een lang aangehouden 'aa'. Deze 'aa' wordt in deze Naam niet verkregen door de plaatsing van een alif die de korte 'a' (fatha) verlengd (zoals gebruikelijk) maar door een verticaal streepje geplaatst 'boven' het woord 'tussen' de letters mîm en nûn. Daarnaast heeft AVI Tech bij de Naam "Ar-Rahmaan" abusievelijk een fathatan (twee streepjes boven elkaar) op de shadda geplaatst, in plaats van gewoon een fatha (één streepje).
zie screenshot onderaan deze weblogbijdrage

"Ar-Rahiem" (verbeterd)
Bij de Naam "Ar-Rahiem" heeft AVI Tech gemeend een sukun (een klein rondje boven het schrift, waarmee de klinkerloosheid van een medeklinker wordt aangegeven) te moeten plaatsen bóvenop de letter ya, dat in deze Naam nota bene een klinker-verlèngende letter is. En ja, ook hier die fathatan i.p.v. een fatha.
zie screenshot onderaan deze weblogbijdrage

etc etc ...

ONDERRICHT (2) Incha Allah kun je de vernieuwde "99 Namen PowerPoint" (een .pps bestand) gebruiken om, al dan niet in klassikaal verband, de Namen te leren kennen.
Dit is de link naar het volledige bestand, klik met de linker muisknop om het direct te kunnen bekijken of klik met de rechtermuisknop (en dan 'bewaren als') om het eerst te downloaden: destijds.files.wordpress.com/2013/04/negenennegentig-april-30-2013-update-2.pps Let op, het kan een paar minuten duren voordat het .pps bestand geladen is.

UPDATE D.D. 5 MEI 2013: Update 3 is nu beschikbaar - daarin linken de aya-verwijzingen niet meer door naar internetpagina's maar naar screenshots van die betreffende pagina's. Deze screenshots maken als bijlagen deel uit van de presentatie - dat maakt update 3 pas ècht gebruikersvriendelijk, incha Allah :-)
Dit is de link naar update 3 van de "99 Namen PowerPoint": 
destijds.files.wordpress.com/2013/05/negenennegentig-5-mei-2013-update-3.pps

UPDATE D.D. 25 MAART 2015: Update 3 is nu ook beschikbaar via deze webpagina van Archive.org: archive.org/details/Negenennegentig_Namen_van_Allah_Powerpoint
(download duurt een paar minuten) NB: deze versie (.pps, 89,3 Mb) is alleen goed te bekijken met Microsoft Powerpoint. Klik hier voor een .odp versie van 23 Mb (update 4, 21 april 2018).


screenshot "99 Names of Allah" - zie CORRECTIES voor verbetering

screenshot "99 Names of Allah" - zie CORRECTIES voor verbetering

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.