zaterdag 28 augustus 2010

Soera Al-Ahzab 33:70-73 (met muziek)

Muziek en islam: voor sommige moslims onverenigbaar. Nasheeds (religieuze gezangen, a capella gezongen) kunnen er nog mee door, maar wanneer in populaire muziek de lof wordt gezongen op Allah, soebhana wa ta'ala, is dat conservatieve moslims werkelijk een doorn in het oor. Zo niet in Senegal. Voor een artiest is het niet meer dan normaal om een heel nummer, of in ieder geval een couplet, aan zijn of haar Schepper te wijden.


Anders wordt het wanneer in een muziekstuk, zoals die van El Hadji Ndiaye, achtereenvolgens smeekgebeden (9 minuten) en een aantal koranverzen (3 minuten) zijn te horen, vergezeld van achtergrondmuziek. De televisiezender 2STV opent elke ochtend met dit werk, dat dan in zijn geheel te horen is (vergezeld van natuur- en andere beelden). Een radiozender als Dunyaa FM laat het werk ook vaak horen, maar fade het meestal uit, zodat de koranverzen-met-muziek (soera Al-Ahzab 33:70-73) niet te horen zijn. Het gaat hier om de laatste vier aya's van de betreffende soera.

www.islamicity.com/MOSQUE/ARABICSCRIPT/AYAT/33/33_70.htm

Al langer wil ik je kennis laten maken met dat werk van El Hadji Ndiaye, maar ben er nooit toe gekomen. Ik ben niet in staat om het op te nemen van TV om het dan vervolgens om te zetten naar een video file. 2STV is ook online te bekijken, maar met de software die mij nu ter beschikking staat kan ik geen livestream televisie opnemen. Daarom nu een audio rip van de 2STV ochtendopening van hedenmorgen (opgenomen ca. 06h00 GMT) en een still van de video clip die het werk mooi illustreert (zie de afbeelding hierboven). Incha Allah heb ik binnenkort de volledige videoclip met bijbehorende beelden (die beelden zijn een ware loftuiting op de Schepping!).

    Recital : Al Baraakh
    Fond musicale : El Hadji Ndiaye

Duas & Quran avec fond musicale (2STV ouverture)
abdulwadud.web-log.nl/files/duas-quran-avec-fond-musicale.mp3

UPDATE D.D. 3 JUNI 2013: Alhamdulillah! Deze ouverture matinale van 2STV staat n u ook op YouTube: www.youtube.com/watch?v=7QHNg8V_VzA NB: Even na 09m08s begint de koranrecitatie mèt muzikale begeleiding (synthesizer), klik op deze link om direct naar dit fragment te gaan: youtu.be/7QHNg8V_VzA?t=9m8s

UPDATE D.D. 23 SEPTEMBER 2015: Deze ouverture staat nu ook op Archive.org (stream, download) archive.org/details/Albarakh_2STV_Senegal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.