donderdag 25 december 2008

We hebben ‘m


2STV BETAALZENDER Mash’Allah, we hebben de Viaccess card van 2STV dan eindelijk binnen! Vanaf volgende week donderdag (1 januari 2009) wordt incha Allah het signaal van le premier chaine de télévision privé 2STV gecodeerd. Dit Senegalese televisiekanaal is bij ons thuis de meest bekeken zender.

TV NUMERIC, YOORU KO Het verkrijgen van zo’n card is niet zonder slag of stoot gegaan. Oorspronkelijk zou de codering 1 december jl. ingaan. Kijkers van 2STV zijn opgeroepen om een telefoonnummer in Frankrijk te bellen en "dan zou alles in orde komen". Dat telefoonnummer is van TV Numeric, een Franse aanbieder van digitale televisie. Deze zou een schakel zijn tussen 2STV en de kijkers. Na het achterlaten van je gegevens bij TV Numeric zal je worden teruggebeld door iemand van 2STV. Daar is niets van terecht gekomen, zo hebben alle belangstellenden gemerkt.

ILLEGALE HANDEL IN 2STV CARDS Tegen het eind van de maand november wordt het roer radicaal omgegooid. Door alle onzekerheid over de codering en de ingangsdatum zijn er modous-modous in het gat van de markt gesprongen: zij verkopen valse 2STV cards. Dan doet de grote baas van Origines s.a. (het mediabedrijf waartoe ook 2STV behoort) een mededeling: de ingangsdatum van de codering wordt verschoven naar 1 januari 2009. Tegelijk worden kijkers in spotjes, en boodschappen in zgn. tickers, geïnformeerd over de oplichtingspraktijken van de modous-modous.

AMBULANTE HANDEL In de tweede helft van december verschijnen dan eindelijk de spotjes waarin officiële gecertificeerde card verkopers met naam, woonplaats en telefoonnummer worden genoemd. Nadeel: per land is er meestal één verkoper. Nederland heeft zelfs geen verkooppunt. Uitzonderingen zijn Italië (twee verkopers) en Frankrijk (in Parijs heeft 2STV een aantal verkooppunten in winkels die zijn gespecialiseerd in satelliet televisie). In Nederland woonachtige Senegalezen moeten helemaal naar België om een 2STV Viaccess card aan te schaffen. Daar biedt ene Malick Pathé Sow (00-32.473696489) de cards ter verkoop aan. De handelswijze is als volgt: je belt Sow op, vertelt dat je een 2STV Viaccess card wilt kopen, je spreekt een plek af (bijvoorbeeld de hal van Brussel Centraal) en koopt daar de card. Lijkt wat louche, zo’n transactie in een stationshal – maar het zijn toch ècht de legale cards. Ambulante handel, het hoort gewoon bij de couleur locale van Senegal en de Senegalezen in diaspora :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.