woensdag 10 oktober 2007

NIO Radio “Het Andere Geluid” 9 okt 2007 ONBEVLEKT ONTVANGEN (column)

De Waardevolle Nacht* *Leilat al-Qadr
Het zal je maar gebeuren. Je zit in een grot te mediteren, staat er plots een èngel voor je neus. Gabriël. Hij beveelt je om te lezen. Iqrâ! Hij beveelt je het Woord van Allah voor te dragen. Iqrâ! Nog nooit heb je een woord van papier gelezen, nog nooit heb je een woord op papier gezèt. Iqrâ! Jouw land van letters is een tabula rasa, een onbeschreven blad, en dus ontvang je onbevlekt het Woord van Allah. Van de schrik bekomen snel je naar je vrouw, ze dekt je toe en troost je.

Kerstnacht
Het zal je maar gebeuren. Denk je als vrouw alleen te zijn, staat er een volmaakte man voor je neus. Het is Gabriël die je op de hoogte stelt van een door Allah vastgesteld feit. Je zal zwanger worden, zonder ooit een man gekend te hebben. Jouw akker is onbewerkt en dus ontvang je onbevlekt je kind. Je redt jezelf - zonder Jozef, zonder os, zonder ezel. Geen kerststal te bekennen. Met Allahs hulp beval je later van een reine zoon - onder een volle dadelpalm, naast een ruisend beekje.

Kristallnacht
Het zal je maar gebeuren. Je zit op een islamitische basisschool. Geïnspireerd door het Iqra! uit de koran wordt jouw tabula beschreven met woorden, jouw hoofd gevuld met kennis. Zegt je vader op de ochtend na Leilat al-Qadr dat neo-nazis afgelopen nacht jouw school in de as hebben gelegd. Zij hebben de moord op Theo van Gogh, die een week eerder plaatsvond, gewroken. Dat Leilat al-Qadr in dat jaar (2004) samenvalt met de herdenking van de Kristallnacht is wel èrg toevallig (de Reichskristallnacht vond plaats in het Duitsland van 1938 en wordt in het algemeen beschouwd als de opmaat tot de holocaust).

Wat er ook met je zal gebeuren, het gebeurt alleen als Allah het wil. Goede tijden, slechte tijden (nee, niet die soap), alles gebeurt onder Zijn regie, alles is van Hem afkomstig. Neem dit niet als een excuus om te lanterfanten. Geloof ook in jezelf! Weet dat ook hùlp van Allah afkomstig is. Goddelijke hulp krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. Allah helpt alleen hen, die zèlf hun land bewerken. Dus: neem het heft in eigen hand. Put kracht, niet alleen uit deze Waardevolle Nacht, niet alleen uit deze vastenmaand, maar ook uit elke dag van het jaar  en dan kom je waar je wilt zijn.

Incha Allah.

www.nioweb.nl/2007/10/10/onbevlekt-ontvangen

Audio van de column:
cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio5/nio/hetanderegeluid/20071009-22.wma?start=00:013:58&end=00:17:5005%5D
Audio van de complete uitzending:
cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio5/nio/hetanderegeluid/20071009-22.wma


UPDATE: D.D. 21 FEBRUARI 2013
Via onderstaande YouTube player kun je naar de bovenstaande column luisteren:


www.youtube.com/watch?v=eL018bCsT0E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.