dinsdag 25 september 2007

Lach-of-ik-schiet : Le New Délire (2STV)


De programmering van de twee Senegalese nationale televisiekanalen mag dan aangepast zijn in verband met de ramadan, er zijn genoeg uitzendingen die hun plek behouden: soaps (van Zuid-Amerikaanse origine) bijvoorbeeld. Haal je die van de buis, dan jaag je de kijkers weg en daarmee extra inkomsten die worden gegenereerd door reclameboodschappen waarin de ramadan centraal staat.

Vóór aanvang van de ramadan ben ik er vanuit gegaan dat de dagelijkse lach-of-ik-schiet show "Le New Délire" (2STV) zou sneuvelen om na de korité (suikerfeest) weer te herrijzen. Niets is minder waar! Het team van Le New Délire (Tonton Ada en Serigne Ngagne) blijft in een tijdsbestek van vijftien minuten per keer op de voor hen bekende platte manier de actualiteit van bizarre voetnoten voorzien.

In een epiloog tussen de sketch-op-lokatie (een vast item in de uitzending) en de eindtitels beklagen Ada en Ngagne zich over het feit dat de ramadan deze keer wel èrg zwaar is. Wellicht geïnspireerd door Mohammed (vrede zij met hem) die na onderhandelen met Allah het aantal verplichte gebeden per dag terugbracht van vijftig naar vijf, besluiten de lieden van Le New Délire het met de Schepper op een akkoordje te gooien. Ze hopen de vastenmaand te verkorten door Hem voor te stellen het vasten op een vrijdag te laten tellen als drie dagen vasten. Ze nemen zich voor een brief op te stellen, deze te adresseren aan Allah en die vervolgens te posten op de begraafplaats. Ter aarde besteld moet zo’n voorstel in no time bij de Geadresseerde aankomen, zo is de redenering.

Oké, over smaak valt niet te twisten. Le New Délire is volkstheater met ‘grote’ gebaren en botte humor, maar wie dit wetende nog volhoudt dat "de moslims" geen humor kennen, heeft oogkleppen op. Kijk naar het besproken fragment via onderstaande YouTube player.

Le New Délire, dagelijks (ma > vrij) van ca. 18h45 tot 19h00 GMT (tijdens de ramadan) en van 19h00 tot 19h15 GMT (buiten de ramadan). 2STV is te ontvangen via de satelliet (Eutelsat W3A, 7° Oost, 11346.00 Mhz) maar je kunt ook proberen 2STV te bekijken via internet (www.2stv.net)

Lees ook mijn bijdrage De moslimwitz (XV) Abou Diallo, de stadsgek van 10 mei jl.

www.youtube.com/watch?v=uzlURXOxESI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.