donderdag 16 juni 2005

Soxna FM inspireert

Sinds Ndoya en ik Soxna FM op het internet hebben ‘ontdekt’, luisteren we bijna niets anders meer. Soxna FM is één van de drie radiostations die behoren tot de mediagroep Groupe Excaf Telecom (kortweg: Excaf). In Senegal zenden ze uit op de FM band, op het internet via Excaf.com (Windows Media Player). Excaf biedt een compleet radiopakket aan met voor elk wat wils: 

ALHAMDOULILAH FM koranrecitatie 24 sur 24, een absolute aanrader, heel inspirerend, vele verschillende qaari’s (koran recitanten) passeren de revue: Muhammad Jebril, Abdulbasset Abdessamad, enzovoorts – helaas heb ik op dit station nog geen uitzendingen met tafsir (koran exegese) kunnen beluisteren, hopelijk in de toekomst wel, incha Allah 

DUNYAA FM een all-in station met muziek, actualiteiten en religieuze uitzendingen waar de oproep tot het gebed, voorafgegaan en gevolgd door zikr, vijf keer per dag de programmering onderbreekt (nog steeds mijn favoriete radiostation maar helaas slecht ‘bereikbaar’ vanwege de grote hoeveelheid luisteraars, de server is vaak overbelast) 

SOXNA FM op dit station is geen plaats voor actualiteiten en uitgebreide religieuze uitzendingen, de muziek staat centraal terwijl de animateurs zorgen voor de sfeer (de bekendste animatrice is wel Aïda Patara, la lionne de Soxna FM – 16h00-18h00 GMT) en de programma’s op gezette tijden worden onderbroken voor korte reclameblokken en zikr, het gedenken en prijzen van Allah soebhana wa ta’ala De zikr die op Dunyaa FM mijn aandacht heeft getrokken (zie mijn log van 22 april 2005 Dunyaa FM inspireert) wordt op Soxna FM vele malen uitgesproken kort of wat langer ná gebedstijd. In tegenstelling tot Dunyaa FM waar deze zikr op gedragen toon wordt uitgesproken door een mash’Allah zware mannenstem, wordt hij op Soxna FM voorgedragen door een mash’Allah rustige vrouwenstem (Soxna is een meisjesnaam). Van tevoren verzoekt de vrouw de luisteraars om de zikr samen met haar uit te spreken. Na haar aandeel wordt Allah dankgezegd door een mannenstem die ruim vijftig maal "Alhamdulillah" uitspreekt en wordt, na nog een korte uitspraak in het Arabisch, de programmering hervat. Mijn kinderen zijn er nu al zo aan gewend, dat ze soms vanzelf mee doen met de zikr wanneer het moment daar is. ‘s Avonds voor het slapen gaan leg ik ze uit wat zikr is en spreken we soms dezelfde woorden uit die we overdag op de radio horen. Mash’Allah!

Klik hier voor de actuele gebedstijden van Dakar en omstreken. Stem als je wilt eens ruim voor het begin van julli suba (fadjr, het ochtendgebed), julli tisbaar (zohr, het middaggebed), julli tàkkusaan (‘asr, het namiddaggebed), julli timis (maghrieb, het avondgebed) of julli gëwë (‘isja, het nachtgebed) af op Soxna FM en ervaar hoe het is om terwijl je naar wereldse muziek aan het luisteren bent, de programmering ineens wordt onderbroken voor het gedenken en prijzen van Allah soebhana wa ta’ala.

‘Onderbroken’ is misschien niet het juiste woord, bedenk ik mij ineens. De azaan op Dunyaa FM en de zikr op Dunyaa FM en Soxna FM zijn eigenlijk een integraal onderdeel van de programmering, zoals de dien, de levenswijze, de religie die islam heet, een integraal onderdeel is van het dagelijks leven. Op die manier heb ik in Senegal islam ook voor het eerst ervaren: het maakt echt deel uit van het dagelijks leven. "Het zit er ingebakken als het ware, het is er niet ‘los bij’ maar is onlosmakelijk verbonden mèt het dagelijks leven. Dat geeft die mensen rust en richting. Dat geeft hen vertrouwen – hoe moeilijk hun situatie ook is. Het is toch moeilijk af en toe, het leven daar: de armoede – ook al heb je een dak boven je hoofd in een grote stad." Aldus ondergetekende in het televisie-interview afgenomen door Abdulwahid van Bommel in 1996 (klik op DEZE LINK voor een audio-versie van dit interview, ik noem het ook wel mijn ‘bekeringsverhaal’).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.