woensdag 22 december 2004

Hajj 2005

Zoals in vele andere (islamitische) landen zijn er ook vele moslims in Senegal die zich nu op de komende hajj voorbereiden. Zij hebben vaak lang van tevoren (soms jaren) al de intentie uitgesproken om op bedevaart naar Mekka te gaan. Na jaren van voorbereiding op praktisch niveau en spiritueel niveau zijn ze dan eindelijk klaar voor de reis naar het focuspunt van hun gebeden, de Kaaba – daar waar de aanbidding om draait – en uiteraard ook de vlakte van Arafat – daar waar de hajj om draait.

Sommige hajji’s-in-spé hebben het geluk dat hen door het bedrijf waar ze werken of bevriende contacten bij de overheid vliegtickets naar de hajj cadeau worden gegeven. Dat komt vooral goed uit wanneer ze bijvoorbeeld alle spirituele en praktische voorbereidingen hebben kunnen voltooien, behalve de kosten voor een hajj-ticket. Het nadeel van deze cadeaus is dat er ook genoeg mensen op bedevaart gaan die er nog helemaal niet, praktisch en spiritueel gezien, klaar voor zijn. Erger nog is dat wanneer de distributie van deze cadeaus verwordt tot een machtsmiddel. Le président de la République Abdoulaye Wade heeft recentelijk een machtsstrijd achter de rug met zijn (nu voormalige) eerste minister Idrissa Seck. Eén van de bekende Idrissa-getrouwen is Adja Dior Diop, een conseillère de la République (zeg maar: adviseur) en hoofd van de vrouwenorganisatie Arafat. Tijdens de afgelopen ramadan had zij, tot groot ongenoegen van de president, Idrissa Seck zelfs uitgenodigd als één van de hoofdgasten van een conférence religieuse die zij had georganiseerd. Deze vrouwenorganisatie krijgt nu voor haar leden geen enkel ticket ten bate van de hajj meer cadeau. Zegslieden uit de entourage van Abdoulaye Wade, aldus de krant l’Observateur, zweren bij hoog en bij laag dat Abdoulaye Wade überhaupt geen hajj-tickets meer cadeau geeft, “niet aan de vrouwenorganisatie Arafat, niet aan religieuze leiders, niet aan artiesten…”.

Corruptie en vriendjespolitiek zijn al jarenlang wijdverbreid in Senegal, dat heb ik met mijn eigen ogen gezien. Dat Abdoulaye Wade nu ineens geen (politieke) vriendjes meer zou bevoordelen, komt op mij ongeloofwaardig over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.