zaterdag 28 augustus 2004

Allah's schepsels

Gisterenavond, even na half negen. Ik lees Yande voor uit het eerste nummer van het kindertijdschrift Onze Oemma: “Allah’s Schepsels: De Kameel”. Een leuk en leerzaam verhaal waarin de voordelen van de kameel worden ‘bezongen’, afgezet tegen de nadelen van moderne vervoersmiddelen, dit alles binnen de context van vervoer door de woestijn. Na de introductie-alinea volgen dan enkele vragen die door kinderen gesteld zouden kunnen zijn, direct gevolgd door een antwoord, met als laatste (retorische) vraag: “Wat heeft Allah ons gegeven met de kameel?”

“Iets beter dan de auto!” zegt Yande gelijk [Mashallah, de moraal van het verhaal komt dus in één keer over].

“Hoe bedoel je?”

"Nou, een kameel heeft geen benzine nodig…”

“En zijn eten dan?”

“Nou, die takjes en bladeren enzo waar je het over had, dat kost toch niets?”

Vlak voor het slapen reciteren Yande en ik samen soera Al-Fatihah. “[…] Walladaalien-Amien-Saddaq’Allah-oel-aziem, papa? Wil je straks voor mij op het internet dat verhaal zoeken over hoe een spin het leven van Mohammed de profeet en nog iemand redde?”

Die Yande toch, tijdens de Fatihah zat ze al ergens anders met haar hoofd, mashallah. Ze heeft het hier over een verhaal dat op mijn netvlies staat gebrand na het zien van de film The Message/Al-Risalah (de internationale versie met Anthony Quinn als oom Hamza). Vandaag vind ik op internet al snel informatie, in het Nederlands en in het Engels, over ‘de spin’. Het verhaal op Onshor.com* komt mij het compleetst over, het is een verhaal over de hijrah, het begin van de islamitische jaartelling. Stukje bij beetje zal ik het mijn kinderen vertellen, in een voor hen begrijpelijke taal. Op die manier leer ik er ook wat bij, want astaghfiroellah ik was vele détails uit de film Al-Risalah, die mij veel heeft geleerd over de beginperiode van islam, al weer vergeten. Wie weet zal het verhaal incha Allah bij mijn kinderen de angst voor spinnen verminderen of wegnemen :-)

UPDATE D.D. 2 JANUARI 2013: Onshor.com is offline. Het genoemde verhaal kun je nog lezen op deze gearchiveerde webpagina op Archive.org.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.