maandag 20 oktober 2008

Leebone.com : luistert en lacht (3)

Leebone.com le site web des leebs

VALT ER NOG WAT TE LACHEN MET DIE MOSLIMS zo vraagt imam Abdulwahid van Bommel zich af op de cover van zijn gelijknamig humorpamflet dat is geschreven naar aanleiding van de Deense cartoonrellen. Subtiliteit, zelfreflectie, zelfspot. Voor Van Bommel zijn dit belangrijke ingrediënten van (moslim)humor. Humor met een leermoment, dat wel. "Er is een wereld te winnen als we hartelijk om onszelf [moslims] kunnen lachen" (parafrase).

SHOPPEN Bij het lezen van het humorpamflet ontstaat de indruk dat bij moslims de humor ver is te zoeken. Om zijn punt te maken gaat Van Bommel buiten de oemma shoppen. Het pamflet is een zeer leerzame en vooral leesbare exercitie maar gaat voorbij aan moslimgemeenschappen waar de humor op straat ligt, zó voor het oprapen. Had imam Abdulwahid van Bommel een land als Senegal gekozen als ‘vertrekpunt’ van zijn pamflet, dan had het antwoord op bovenstaande vraag een volmondig "Ja!" zijn geweest en had hij het shoppen bij Freud e.a. kunnen laten.

SCHUTTINGTAAL Een maatschappij als die van Senegal waar het overleven tot kunst is verheven, is een harde maatschappij. De humor dus ook. Neem nu Leebone.com dat als een afspiegeling kan worden gezien van wat er in Senegal op de hoek van de straat en in vrienden- en andere sociale kringen aan moppen wordt verteld. Naast diepzinnige leebs (moppen, zeg maar) met leermomenten heeft Leebone.com ook genoeg moppen waarin schutting- en andere grove taal voor komt en een enkele leeb bedient zich zelfs van godslaster om zijn punt te maken:

GILLES DE LA TOURETTE De mop La Maladie de SAGA** (Leebone.com) gaat over een gelovige die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Zijn imam kan hem niet van dat kwaad verlossen, sterker nog, hij doet er nog een schepje bovenop.
De mop Abdou Diambar* (Leebone.com) is nog erger, hierin maken Allah en een engel een wereldtournee. De schuttingtaal in deze mop wordt niet door de engel uitgesproken maar door… Inderdaad, Die ja. Ik kan veel verdragen, maar deze leeb gaat ècht over mijn schreef. Heel kwetsend! Bij het luisteren ernaar (de eerste en de laatste keer!) vroeg ik mij zelfs af: "Wat is hier leuk aan?" Als in leebs grove taal wordt gebruikt en bij plaatsing wordt geen 18+ indicatie afgegeven dan geeft Leebone.com het later alsnog zo’n indicatie en zet het apart op de website. Dat geldt helaas niet voor deze "mop" – op het moment van plaatsen van mijn weblogbijdrage die je nu leest, is deze "mop" nog steeds zonder restricties vrij toegankelijk…

*UPDATE 21 OKTOBER 2008 : DE MOP STAAT NOG STEEDS OP LEEBONE.COM, MAAR IS NU AANGEPAST. HET SCHELDWOORD DAT DE VERTELLER IN DE ‘MOND’ VAN ALLAH LEGT, IS NU WEGGEHAALD.

**UPDATE 5 NOVEMBER 2008 : DIRECTE LINKS NAAR LEEBONE.COM MOPPEN WERKEN NIET MEER VANAF ANDERE WEBSITES. DE MOPPEN ZIJN ALLEEN NOG TE BELUISTEREN VIA LEEBONE.COM


OUSTAZ ABOU BILAL Alhamdulillah is het niet alleen kommer en kwel wat je in de Senegalese moppentrommel kunt vinden. Neem nu de Senegalese komiek Kouthia (ZIE FOTO). In een uitzending van de eerste Senegalese privé televisiezender 2STV imiteert hij uitstekend een aantal televisie-imams en vertelt hij een machtig mooie leeb waarin een aantal aya’s verwrongen worden voorgedragen om het ontbreken van kennis over islam bij Karim Wade, de zoon van de Senegalese president Abdoulaye Wade, duidelijk te maken. In de tijd dat Kouthia nog werkte bij Walf FM heeft hij tijdens de ramadan als oustaz Abou Bilal, een soort imam Gremdaat, de radio onveilig gemaakt met fake adviezen over de vastenmaand.

TAPHA TEEUWEN Valt er wat te lachen met die moslims? Ja. Voor dit antwoord is een pamflet niet nodig. Als je wilt verbergen dat een flink deel van de oemma (en NIET alleen het Senegalese deel) zich bedient van (grensverleggende) (moslim)humor, dan ga je shoppen bij de buitenwacht. Dat is wel zo veilig. Wanneer je te maken hebt met harde humor uit eigen moslimkring, past het wellicht niet in je eigen universum van humor met louter leermomenten. Soms is humor gewoon om te lachen en laat het de leer voor wat het is. Soms is humor om te schateren met een bevrijdende lach, zonder het oogmerk nieuwe inzichten te verkrijgen. Soms is humor hard en doet het pijn. Senegal kent zijn eigen Teeuwens, Van Goghs en andere narren. Met dien verstande dat deze vaak ook gelovigen zijn en hun imaan oprecht. Hoe deze narren in Gods Naam sommige leebs kunnen rijmen met hun geloofspraktijk, daar ben ik nog niet achter gekomen. Voorwaar een interessante materie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.