zondag 12 oktober 2008

Leebone.com : luistert en lacht! (2)

Leebone.com le site web des Leebs

De afgelopen tijd heb ik mij verdiept in de Senegalese actualiteit. Senegalese politiek is spannender dan hier in de spreekwoordelijke polder, maar op een gegeven moment is het genoeg. Senegal heeft nu sowieso iets anders aan het hoofd dan de politiek: Senegal heeft een groot trauma opgelopen, Senegal is door Gambia uitgeschakeld en kan nu niet meedoen met de komende Afrika Landencup (en dus zeker niet met de WK!). De reacties zijn hetzelfde als bij politieke onvrede: de ME die meutes in bedwang probeert te houden en horden ontevredenen die op radio en TV hun beklag doen. De ophef is zelfs zo groot dat Seneweb.com tijdelijk ongecodeerd het signaal heeft doorgegeven van Walf TV, de meest opstandige onder de privé televisiezenders die Senegal telt. Walf TV heeft in het verleden zelf gepresteerd om gewelddadige protesten live de ether in te gooien!

GEDACHTEN VERZETTEN Om de gedachten te verzetten verschuif ik nu mijn focus naar de Senegalese leeb, de Senegalese mop. Fijn dat Leebone.com le premier site d’échange de Leeb (contes africains)
hier aandacht aan besteed. Onvermijdelijk zijn ook de moppen die de grenzen van de betamelijkheid overschrijden (schuine moppen en een enkele blasfemische bak). Dan neem ik de gewoon de vrijheid om geen kennis (meer) van dit soort moppen te nemen.

NEEM EENS EEN KIJKJE Leebone.com is zo vriendelijk geweest om ook een plek te maken voor Nederlandstalige moppen! Daar heb ik direct gebruik van gemaakt, neem eens een kijkje op Leebone.com. Inmiddels is de website aangepast en is nu in één oogopslag te zien in welke taal een mop wordt uitgesproken. Klik je op de knop Recherche (zonder een zoekopdracht in te voeren) dan krijg je een compleet overzicht van de ingezonden moppen. In dit overzicht is ook aangegeven wanneer een mop niet geschikt is voor personen onder de achttien jaar (lees: wanneer in een schuine mop gebruik wordt gemaakt van expliciet taalgebruik). Bedenk wel dat het aan de bereidwilligheid van de inzender ligt, om een 18+ waarschuwing te geven. Uiteraard houden moderators de website in de gaten, maar er lijkt geen sprake te zijn van controle voorafgaande aan de publicatie van een mp3 bestand.

MOSLIMMOPPEN In mijn bijdrages op Leebone.com concontreer ik mij voornamelijk op moppen waarin de geloofspraktijk van moslims een rol speelt. Op het moment van publiceren van de weblogbijdrage die je nu leest heb ik naast een aantal leebs in het Wolof ook vijf Nederlandstalige moppen geplaatst:

Assalaatou khayroum minan naawm*
over een gelovige die in slaap valt tijdens de vrijdagmiddagpreek, en hoe de imam dit oplost

Modou ag Malaaka Mawti*
Modou probeert het op een akkoordje te gooien met de Engel des Doods

Abou Diallo ag imaanem*
Abou Diallo stuurt een brief aan Allah (een verhaal uit het publieke domein van Rufisque, Senegal)

Geldontwaarding*
twee bankbiljetten zijn onderweg naar de verbrandingsoven, zegt de één tegen de ander…

Waar is Allah?!*
mijn absolute favoriet! (járen geleden gevonden in een forum op Beliefnet.com)

UPDATE 13 OKTOBER 2008 : Inmiddels heeft Leebone.com besloten om een duidelijker waarschuwing af te geven voor deze moppen - èn om de toegang tot deze moppen te ‘bemoeilijken’:
ATTENTION! Les Leeb marqués "interdit au -18ans" peuvent être choquants pour certaines personnes. Afin de ne pas heurter votre sensibilité évitez de les écouter. Cliquez sur le bouton Rechercher ou connectez-vous pour les ecouter.
Opgepast! De moppen die "verboden zijn voor [personen] onder 18 jaar" kunnen voor sommigen shockerend zijn. Vermijdt het luisteren naar deze [moppen] indien u er niet tegen kunt. Klik op de knop ‘Rechercher’ of meldt u zich aan om ze te [kunnen] beluisteren.

*UPDATE 5 NOVEMBER 2008: Directe links aan Leebone.com moppen werken niet meer vanaf andere websites. de moppen zijn alleen nog te beluisteren via Leebone.com.

UPDATE D.D. 15 MEI 2013:
Op Archive.org vind je het een grote selectie leebs:
archive.org/details/MayeWolof-BlaguesSenegalaises

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.