zaterdag 4 november 2006

Als de zon opkomt in het westen

Ruim tien jaar geleden was ik een begeleider op een vakantiekamp georganiseerd door de Indonesische moslimgemeenschap waar ik in die dagen aan verbonden was. In feite was ik gewoon één van de kinderen: nieuw in islam als ik was, hongerig naar kennis, deed ik gewoon met hen mee. Voor mij was het kamp een stoomcursus islam: ik luisterde naar vele lezingen, mijn verrichting van de salaat werd bijgeschaafd en ik leerde over de tekenen van (de nadering van) Yaawmiddien, de Dag des Oordeels (zie o.a. soera 81, aya’s 1 tot en met 14). Wanneer de zon opkomt in het westen, dan is het de Dag, zo leerde ik.

Daar moet ik direct aan denken bij het bekijken van de nieuwste ABN Amro commercial, "Alsof alles om u draait – de voordelen van preferred banking". In dit spotje staat alles en iedereen in dienst van de ‘hoofdpersoon’. Bij een spoorwegovergang laat een trein hem voor, hij trekt als één van de laatste een nummertje in een drukke winkel maar wordt toch als eerste geholpen, enzovoorts. Na zijn bezigheden zoekt hij de zee op, maar is net te laat om de zonsondergang te bekijken. Ter wille van hem komt de zon alsnog even boven de einder uit, en komt dus op in het westen!

Vermogende moslims met behoefte aan preferred of private of wat-dan-ook banking, zullen zich na het bekijken van deze commercial wel tweemaal bedenken voor ze met de ABN Amro in zee zullen gaan :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.