vrijdag 20 december 2013

Dagelijkse azan in Zutphen: doet het moskeebestuur water bij de wijn?

klik HIER voor een extra groot leesbaar formaat
Mash'Allah. Gisteren heb ik van een collega De Stentor van woensdag jl. gekregen: in het Zutphen katern staat op blz. 22 en 23 een groot artikel over wat ik gemakshalve de 'azan- kwestie' noem. Het bestuur van moskee annex cultureel centrum Barbaros in mijn woonplaats Zutphen is voornemens om, met een beroep op de Wet openbare manifestaties, de azan (de oproep tot het gebed) meerdere malen per dag te laten klinken. Er zal nog veel water door de Berkel stromen voor het zover is, maak ik op uit het artikel "Dagelijkse azan lijkt kwestie van tijd".

klik op de tekstlink onder het artikel om het hele artikel van Judah Bolink te kunnen lezen (foto: Ronny te Wechel)

Het artikel ziet er goed uit: een mooie foto, het grijs van de tekst doorbroken met een quote en een ander tekstblok. Links van de foto een aparte kolom met het kopje "Wat moskeebestuur wil" (de punten op een rijtje) en rechts van de foto een kolom met wat de tekst van de azan-in-kwestie had moeten zijn.

Laat ik dat direct rechtzetten:
deze afgedrukte azan (mèt vertaling, waarvoor overigens hulde) is de speciale azan voor het ochtendgebed. "Het gebed is beter dan de slaap" komt niet voor in de azans die het moskeebestuur wil laten klinken.

"Wat moskeebestuur wil".
Onder deze kop staat dat het gaat om dagelijkse azans tussen 12.00 en 18.00 uur. "Gedurende de winter zou het gaan om twee keer op een dag, in de zomer één keer vaker," aldus de krant. Dat is onjuist:
in vergelijking met de zomer zorgen de korte dagen in de winter juist voor méér gebeden tussen die genoemde tijdstippen (de gebedstijden zijn immers afhankelijk van de stand van de zon, in de winter liggen die tijden dichter bij elkaar).

Op het moment klinkt de azan één keer per week (vrijdagmiddag) in het centrum van Zutphen; wanneer de wind meewerkt kan de azan dan tot in het buitengebied gehoord worden. De overgang naar meerdere keren per dag ìs nogal wat. De krant laat een islam-deskundige (uit Tilburg of all places ) aan het woord die het niet zal verbazen "wanneer straks de wens voor uitbreiding naar vijf keer op een dag zal klinken". Zo'n vaart zal het niet lopen, verwacht ik. Het moskeebestuur zal zeker beseffen dat meerdere keren per dag wel erg veel is voor een Nederlandse gemeente.

Mij zal het niet verbazen als het moskeebestuur bewust heeft ingezet op meerdere keren per dag om vervolgens in overlegrondes water bij de wijn te kunnen doen en dan te zeggen: "We houden het bij één keer per dag".

lees ook Moskee Barbaros, Zutphen (maquette) d.d. 25 oktober 2013


UPDATE D.D. 7 JANUARI 2014:
Op 21 december 2013 verscheen in De Stentor een opiniestuk van Lied Deurvorst (inwoonster van Zutphen, Twitter: @lliedjee) met daarin kritische kanttekeningen bij de voorgenomen dagelijkse azan. In de laatste alinea wordt de volgende vraag gesteld:
"Bestaat er overigens geen app-je dat oproept tot het gebed?"
"Reken maar van yes!" is mijn antwoord. Op dat gebied heeft een smartphone-gebruiker zelfs de keus uit meerdere apps! Dus dat is zeker het probleem niet (zelf ben ik een tevreden gebruiker van een 'azan app').

De Stentor, 21 december 2013 (p 32)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.