maandag 19 november 2012

Eindelijk online: fragmenten uit film “Flowers” (1965) met o.a. Willem Breuker en Wouter (nu: imam Abdulwahid) van Bommel

Sabr is een schone zaak. Dat blijkt. In 2005 spreek ik voor het eerst met imam Abdulwahid van Bommel over zijn tijd als contrabassist bij Free Jazz Inc. en dan met name over de korte speelfilm “Flowers” uit 1965 (regie: Peter Bergman) waaraan de leden van Free Jazz Inc. (incl. Willem Breuker, 1944-2010) hun medewerking hebben verleend (zie deze weblogbijdrage van 14 december 2005).

Máanden geleden. Eindelijk ontvang ik een DVD (16mm rip) met daarop “Flowers” (zie deze weblogbijdrage van 11 mei 2012). Afzender: Taylor Jessen @SidFudd, archivaris van het FireSign Theatre. Jessen drukt mij op het hart de film niet te uploaden, daar het wellicht nog wordt uitgebracht als deel van een DVD-verzamelbox met werk van Peter Bergman (1939-2012) firesigntheatre.com/peterbergman

Wouter van Bommel, contrabas
Bij het bekijken van “Flowers” vertelt imam Abdulwahid van Bommel uitgebreid over een persconferentie die was georganiseerd ter gelegenheid van het vertrek van Free Jazz Inc. naar Berlijn in verband met de filmopnames.
Alhamdulillah, begin deze maand heb ik van contrabassist Arjen Gorter een paar ANP foto’s van deze persconferentie ontvangen (zie deze weblogbijdrage van 5 november 2012).

En dan vandaag, als klap op de vuurpijl, ontvang ik de links naar drie fragmenten uit “Flowers”, zoals geüpload op YouTube door Taylor Jessen. Het zijn zgn. ‘niet-vermelde’ video’s. Dat wil zeggen dat ze niet te vinden zijn via de YouTube zoekmachine (of Google, for that matter). Alleen als je de links hebt, kun je de video’s bekijken (zie onderaan de weblogbijdrage die je nu leest).

UPDATE D.D. 1 MAART 2013: De video's zijn innmiddels 'public' en zijn nu in één playlist ingebed in deze weblogbijdrage (onderaan).

Willem Breuker (2e van L) in een karakteristieke pose, spelend op twee saxofoons

nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Breuker
www.willembreukerkollektief.nl

Van 5 november tot en met 17 december 2012 maakt het roemruchte Willem Breuker Kollektief nog een allerlaatste tournee onder de noemer “Happy End”. Mooi dat in deze periode deze drie fragmenten uit “Flowers” online beschikbaar zijn gekomen! “Flowers” is altijd onderbelicht gebleven, in welke Willem Breuker biografie dan ook. “Flowers” is een warrige film met dito filmmuziek, desalniettemin is het voor de liefhebbers van film- en muziekgeschiedenis een must:

“Flowers” playlist (drie video’s)
www.youtube.com/playlist?list=PLvhFm6jRw1qpEI1LoADDn-PR_P7e1xCEAde afbeeldingen in deze weblogbijdrage zijn stills uit “Flowers” (1965)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.