donderdag 3 december 2009

Zómaar nú

In een tweedehandswinkel heb ik laatst voor €0,50 een elpee gekocht: "Zilverdael" (Negram, 1977). Het is de voorkant van de hoes die mij het eerste opvalt: trollen en dwergen in het heetst van de strijd. "Wat is dìt nu?" Ik lees de naam van de uitvoerende en ben in de veronderstelling een vergeten werk van Alexander "Guus kom naar huus" Curly in handen te hebben. "Yesss!" Ik draai de hoes om en lees de ‘inleiding’:

"[...]Wat we vandaag de dag nog aan onenigheid, terreur en gedoe om ons heen zien, liegt er niet om.[...]"

Dat zou zómaar nú geschreven kunnen zijn! "Zilverdael" gaat over het Elfenrijk dat wordt bedreigd door een gelegenheidspact van Trollen en Dwergen. In onderstaand tekstfragment (afkomstig uit het nummer "Vendor") ‘zien’ we Elfenvader Vendor, starend over zijn rijk, terwijl de oorlog naderbij komt.

Vendor staat op z’n balkon
Verweg klinken oorlogstrommen
En dreigend langs de horizon
Stijgen zwarte rookkolommen
Zilverdael, oh Zilverdael
Vergeefs zullen wij strijden
En onder een vreemde wrede taal
Zal jij straks moeten lijden
Morgen zal je schreeuwen om de pijn van al je wonden
Een zwaard zonder genade die jouw hart verscheuren zal
Nu nog straalt je lieve lach zo teer en ongeschonden
M’n liefste, m’n liefste Zilverdael
[onderstreping van mij; A.L.]

Dat zou zómaar nú geschreven kunnen zijn! Destijds (tweede helft jaren zeventig) kwam de dreiging uit het oosten: extreem-links terrorisme uit West-Duitsland en nog wat verder weg school het Rode Gevaar, met het Russisch als een "vreemde wrede taal".

UPDATE D.D. 11 DECEMBER 2009:

Tegenwoordig zou ‘de dreiging’ van ‘de moslims’ komen, met het Arabisch als een "vreemde wrede taal". YEAH RIGHT, er waart een spook rond over de aarde, het spook van de islam (vrij naar Friedrich Engels).

Het duurt wéken voor ik "Zilverdael" kan beluisteren. Eindelijk heb ik de langspeelplaat nu als een serie mp3′s op mijn GSM. Ik luister en luister en ben zeer geboeid door dit muzikale fantasy verhaal dat iets weg lijkt te hebben van Boudewijn de Groot. Of sla ik nu de plaat mis? Wanneer ik de zoekterm ZILVERDAEL op ‘s Neerlands meest gebruikte zoekmachine loslaat, blijkt dat "Zilverdael" verre van een vergeten werk is. Tweeëndertig jaar na dato staat het nog steeds in de belangstelling:

Begin dit jaar is "Zilverdael" nog als een musical opgevoerd door theatergroep Respect www.bndestem.nl/regio/ettenleur/4403089/Zilverdael-magnifiek-schouwspel.ece musicalmuseum.web-log.nl/musicalmuseum/2009/01/respect-speelt.html
en op YouTube staan een aantal nummers van de elpee "Zilverdael"
www.youtube.com/results?search_query=zilverdael

www.youtube.com/watch?v=9dLTZafFgOs
de liedjes "Zilverdael" en "Vendor"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.