zaterdag 9 oktober 2004

Kinderkoran?! (I)

Sinds enkele dagen maak ik minder uren per week. Maar goed ook, zo zie ik doordeweeks mijn kinderen vaker. Nu ik alhamdulillah sinds twee weken weer werk, lees ik weer regelmatig een krant, zo één die je gratis mee kan meenemen voor je de trein instapt. De ‘Metro’ in dit geval. De krant ‘Metro’ staat in het algemeen niet echt bekend om zijn positieve houding ten opzichte van islam in het algemeen en moslims in het bijzonder (wat heet, intégendeel).

Daarom frons ik mijn wenkbrauwen bij het lezen van de kop “Nederland heeft primeur met kinderkoran” die ik aantref op pagina 3 van de krant ‘Metro’ van vrijdag 8 oktober 2004 (pdf) UPDATE d.d. 12 maart 2012: klik hier voor een gearchiveerde pdf van deze krant Nee, niet weer, hè, denk ik. Goed, ik tel even tot tien (sabr is immers een schone zaak :-) en lees dan het bericht onder de kop. De ‘primeur’ is geen herschrijving van de koran (zoals de kinderbijbel een herschrijving is van de bijbel) maar “een lopend verhaal waarin een overgrootvader vragen van zijn kleinkind over het heilige boek beantwoordt,” aldus Joost van Schendel van uitgeverij Bulaaq in het genoemde bericht. Nou, als er op die manier naar kinderen toe kennis over islam wordt overgedragen, dan heb ik er zeker salaam mee.

Waar ik geen salaam mee heb, is het afbeelden van diverse profeten: “Onder de geschilderde personen zijn Ibrahim (Abraham), Noeh (Nûh/Noach) en Isa, zoon van Maryam (Jezus, zoon van Maria). Maar Mohammed ontbreekt. Alic zou er niet mee zitten, maar voor het potentiële lezerspubliek zou het tè gevoelig liggen, net als het afbeelden van zijn metgezellen.” (Lodewijk Dros, Trouw, Religie & Filosofie, 7 oktober 2004)

Profeten (en hun directe familie en hun metgezellen) mogen niet worden afgebeeld, omdat anders het risico bestaat dat zij zullen worden aanbeden en niet Allah, soebhana wa ta’ala; word ik dan, na het uiten van zo’n opinie, door mensen tot een behoudende moslim bestempeld, so be it. Mashallah, bij het stofzuigen of het afwassen of het bereiden van één van mijn ‘specialiteiten’ of het vullen van de wasmachine of het ophangen van te drogen was (mijn vrouw heeft ook rust nodig) denk ik daar nog eens aan en lach. Ze kunnen de pot op :-)

De titel van het boek is “Wij vertellen je het mooiste verhaal. Koranvertellingen.” Schrijver: Farouk Anchour. Illustrator: Senad Alic. Uitgeverij: Bulaaq.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.