zaterdag 7 april 2012

Begin belegering Sarajevo, 20 jaar geleden (X)

[op 6 april 2012 is het precies 20 jaar geleden dat de belegering van Sarajevo begon, daarom nu onder de noemer Sarajevo 2012 een aantal weblogbijdragen waarin deze stad een rol speelt]


Gisteren. De herdenking van de belegering van Sarajevo. Er is veel buitenlandse pers aanwezig, ziet Marcel van der Steen, “Maar waar is NL pers?”. Inwoners lopen langs de ruim duizend stoelen die staan opgesteld ter nagedachtenis aan de 11541 doden die zijn gevallen tijdens de belegering. Er klinkt muziek en poëzie via luidsprekers.


De regen voegt een extra dimensie toe aan het trieste gebeuren. Er wordt gedanst voor hen die er niet meer zijn. Bloemen en tranen voor kinderen, overleden tijdens de belegering.


Als dan, zo lees ik in tweets van Marcel van der Steen, een koor een klassieke uitvoering doet van U2′s “Miss Sarajevo” en kinderen tussen de rode stoelen gaan staan èn (al rappend) op het podium, hou ik het achter mijn PC bijna niet droog.


Ik lees de berichten en bekijk de foto’s van Doornbos, Moussa en Van der Steen en het voelt alsof ik er bij ben. Zeker wanneer Doornbos zich afvraagt of de roep om vrede wel gehoord wordt in Republika Srpska, even verderop. Bam! die zit…


Maar… er is nog hoop! Blijkt dat de 11541 rode stoelen uit Servië komen. ècht waar, nòg meer kippenvel! Ondertussen sijpelt de Sarajevo herdenking Nederland binnen [Nu.nl, NOS.nl]. Dan merkt Jenan Moussa op hoe anders deze dodenherdenking is dan in de Arabische wereld. In Sarajevo wordt tijdens de herdenking geen enkele keer gerefereerd aan religie! De weinig aandacht in Nederland voor de herdenking geeft niet altijd een juist beeld. Nu.nl heeft het over een concert, maar daar was geen sprake van.


bekijk via deze webpagina een fotoreportage van Marcel van der Steen
die hij maakte tijdens de dodenherdenking in Sarajevo


‘s Avonds kijken Moussa en Doornbos terug op hun bezoek aan Srebrenica. Hier is de reportage die Moussa voor Akhbar Al-Aan maakte over Fatima (67) en haar kat. De voertaal van de reportage is Arabisch, maar dat maakt niet uit!

www.youtube.com/watch?v=rd0rJsKZC5w

akhbar.alaan.tv/video/alaan-reports/Srebrenica-Eyes-Fatima-lost-members-family

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.