Het is dan heel zuur wanneer dan in de laatste week van de ramadan van dit jaar mijn weblog offline gaat: de vastenmaand is altijd goed voor wat extra hits èn voor bijdragen vol inspiratie waar ik anders de rust niet voor heb. Tijdens de gedwongen blogpauze houd ik met behulp van de ‘Favorieten’ kolom van Twitter, bij, welke gebeurtenissen in het nieuws mij bezig houden. Wanneer ik het nieuws volg, ben ik altijd op zoek naar bijzondere invalshoeken: Twitter is daarbij onmisbaar. Het gros van mijn favoriete tweets uit mijn web-log-loze periode is afkomstig van twee journalisten die aan het begin van die periode juist zijn verhuisd van hun werkgebied ‘de Hoorn van Afrika’ naar Libië. De alinea’s van onderstaand nieuwsoverzicht (dat soms van hot naar her gaat – hoezo, ben ik een ADHDer? ;-) staan vol met linken naar die favoriete tweets: klik gerust door! (pagina’s worden in nieuwe vensters geopend)
VAN DE HOORN VAN AFRIKA NAAR LIBIË
In de laatste week van augustus verhuizen de journalisten Jenan Moussa en Harald Doornbos van de Hoorn van Afrika naar Tripoli, Libië. Bij al het drama dat hij verslaat, werkt de relativerende humor van Doornbos verfrissend. Moussa zoekt als het even kan de verhalen van vrouwen op, ook in Libië. Het volgen op Twitter van deze twee mensen is een waardevolle aanvulling op je dagelijkse portie nieuws uit het Midden-Oosten en wijde omtrek. Check in deze context mijn weblogbijdrage Stof tot nadenken | Food for thought van 17 augustus jl.
24 AUGUSTUS 2011
Bij het binnenkomen van Tripoli is de situatie voor de rebellen nog zeker niet beheersbaar. Maar dat mag de pret niet drukken! Refererend aan de Londense rellen tweet Doornbos het volgende: “treurig bericht voor #londonrioters, ik heb vandaag in heel Tripoli (oorlog, geen politie, iedereen gun) slechts 1 geplunderde winkel gezien” Typisch Doornbos! Denk maar aan zijn opmerking over die Somaliekids. In Nederland plaatst diezelfde dag Annemarie van Harten een kort bericht: “marcel is dood”. Dat bericht gaat op dat moment langs mij heen. Ik volg haar nog niet en weet niet wat er speelt in haar woonplaats Arnhem.
25 AUGUSTUS 2011
Terug naar Libië. Leuk om te lezen hoe één en dezelfde situatie verschillend wordt benaderd. Neem nu het personeel van het Zawiya ziekenhuis in Libië. Hun gastvrijheid doet Moussa denken aan haar moeder. Doornbos echter geeft het ziekenhuis een Michelin ster. Evenals Moussa tonen Doornbos’ foto’s kanten van het nieuws die je niet zomaar tegenkomt. Doornbos laat een bijzondere foto zien van twee rebellen bij een checkpoint die de auto waarin hij zit aanhouden. En dan deze: een blije Muhamad mag even de laptop van Doornbos gebruiken en kan zo na zes maanden weer zijn mail checken. Mash’Allah!
26 AUGUSTUS 2011
Vandaag lucht Van Harten haar hart op Twitter in een aantal berichten; ook die gaan deze dag nog langs me heen. Ze bericht over de overleden moslim Marcel, die dreigt gecremeerd te worden. Ze is op dat moment op Terschelling, ver weg van begraafplaats Moscowa (Arnhem) waar de crematie zal plaatsvinden. Om toch iets te doen, plant ze een uitvaartplechtigheid op het waddeneiland.
Ondertussen in Tripoli verblijven Jenan Moussa en Harald Doornbos in het Corinthia Hotel. Ze zien vanaf een balkon hoe rebellen een scherpschutter proberen te pakken. Ze duiken weg voor zwaar geschut. Deze foto’s geven een idee hoe de situatie is.
27 AUGUSTUS 2011
Doornbos opent de dag met gruwelen die tè erg zijn om op foto vast te leggen. Ook toont hij een foto van ex-model Talitha van Zon terwijl ze een hotel verlaat. Het werk van een journo kent werkelijk uitersten! Op Terschelling pakt Annemarie van Harten er opnieuw Twitter erbij en gooit een paar hartenkreten het net op. Ze zoekt een mooie soera voor dode Marcel, noemt uitvaart van sociale dienst Arnhem niets meer dan een kale vuilverbranding en in antwoord op een vraag verklaart ze zich nader: “@ramonbarends tis cremeren zonder dienst, muziek sprekers of bezoek.geen afscheid.geen tijd.” De eerste tweet, die over een soera, zou ik nooit gezien hebben, ware het niet dat tweep @NynkeSirene dit bericht retweette:
Mash’Allah. “Huh?” dacht ik eerst. Maar in retrospectief: moet je eens kijken naar die vraag, gevat in de RT. De Twitter achtergrond van @NynkeSirene bevat -tig cassettebandjes. Zou één van die bandjes zo’n mooie soera bevatten (of een song van James Brown, for that matter)? Zoals gezegd, na die “Huh?” deed ik niets – tot @NynkeSirene het woord richtte tot de moslims in haar timeline. Even dacht ik dat ze hen vroeg om te vertrekken, maar ik realiseerde me al snel dat het eerste woord ‘lieve’ betekent, in het Frysk. “Leave moslims uit mijn timeline, hebben jullie zin/tijd om je over mijn vorige tweet te buigen? #waardigsterven #soera” Ik vraag Annemarie van Harten “Waarom een soera? Was Marcel moslim?”
28 AUGUSTUS 2011
Het is inmiddels de voorlaatste ramadandag van 2011. Van Harten, nog steeds op het eiland Terschelling, ver weg van al het rumoer in Arnhem, krijgt van alle kanten vragen op zich afgevuurd. Van de antwoorden kom ik veel te weten: de voorgenomen crematie zal plaatsvinden op begraafplaats Moscowa te Arnhem, Marcel was een verslaafde, had geen familie en was door ziekte aan huis gebonden, bezocht geen moskee.
Diezelfde dag gaan mijn gedachten ook uit naar het naderende einde. Van de ramadan, wel te verstaan. Ik denk terug aan de opnames die bij ons thuis (toen nog ‘ons’) op suikerfeest 2007 zijn gemaakt ten bate van een aflevering van KRO’s De Reünie. In deze en deze tweet stuur ik mijn followers de link naar de aflevering. Harald Doornbos reageert direct: “@AbdulwadudLouws dat was een laaaaaange Ramadan!Laatste loodjes… groet”.
Alhamdulillah is Ibrahim Wijbenga, voorzitter van het Islamitisch Begrafeniswezen, door alle aandacht op Twitter op de hoogte gebracht van ‘de zaak Marcel’. Hij neemt zich voor Marcels begrafenis te regelen; begraafplaats Moscowa heeft ook een islamitisch gedeelte, zo weet hij.
Ondertussen ontvang ik weer berichten uit Libië. Al is de strijd nog niet gestreden, her en der lijkt het gewone dagelijkse leven terug te keren. “Market is open 2day in #tripoli. Saw 2 men swimming in sea. [...]” tweet Jenan Moussa. Een ander mooi voorbeeld van het verschil in benadering door Moussa en Doornbos. Daar waar Moussa observeert, denkt Doornbos aan een duik in de Méditerranée, zo blauw - zoals hij zich altijd stort in het onderwerp dat hij behandelt.
Annemarie van Harten is @NynkeSirene dankbaar dat zij de vraag over die crematie en soera heeft geretweet. Ik lees voor de eerste keer dat Marcel inderdaad is bekeerd tot islam. Annemarie is ontroerd: “[...] Marcel had niemand en nu een gemeenschap die voor hem opkomt. Dank allen.”
29 AUGUSTUS 2011
De laatste ramadandag. Mijn dochter Yande (16) begint vandaag met de MBO-opleiding Horeca Assistent. Ik ben een trotse vader! Op Twitter is het rustig. Annemarie van Harten kan melden dat Marcel wordt begraven, “Marcel wordt woensdag om 14.00 uur begraven op islamitische begraafplaats op Moscowa in Arnhem. Hij heeft zijn plek gevonden.” Alhamdulillah! dat is een pak van mijn hart. Ik laat me mijn laatste iftaar van de ramadan goed smaken. Inmiddels volg ik op Twitter ook de journalist Lex Runderkamp, die zich dan in Tripoli bevindt. Hij denkt dat het morgen suikerfeest is: “[...] Voor het eerst in 42 jaar ramadan eindfeest in vrijheid.”
30 AUGUSTUS 2011
Suikerfeest (Eid oel-Fitr) in Nederland! In het grootste gedeelte van Libië moeten ze nog één dag vasten en is het morgen pas feest. Lex Runderkamp c.s. hebben zich al helemaal in Tripoli geïnstalleerd, ze gaan een reportage draaien waarvan Runderkamp al precies in het hoofd heeft hoe het eindshot er uit gaat zien: “Plein van de Martelaren helemaal vol vrije biddende Libiërs”. Ook hij denkt (net als Doornbos) aan een duik in de Middellandse Zee. Thuis in Zutphen voel ik me lekker, het is feest. En als ik me lekker voel, ben ik extra in de stemming voor flauwe woordgrappen:
Harald Doornbos plaatst een foto van mensen in een Tripolitaanse snoepwinkel. Mij valt het Milka logo op, nog net zichtbaar in de rechterbovenhoek van de foto. In een reactie wenst Doornbos mij een gezegend feest toe: “Eid Mubarak, BTW”.
31 AUGUSTUS – 3 SEPTEMBER 2011
Op de laatste dag van augustus is het suikerfeest in Libië. Lex Runderkamp is onder de indruk van het Eid-gebed en Harald Doornbos, voor wie de humor op straat ligt, publiceert foto’s uit de bundel “Nederlandse invloed groeiende in vrij Libië”: rebel op stalen ros en rebellen met caravan. Doornbos put hoop uit de relatieve rust in Tripoli, al maakt hij zich wel zorgen om het lot van zwarte Afrikanen in Libië. Lex Runderkamp valt met de deur in
Op onderstaande foto zie ik Doornbos met zoveel vertrouwen achter de vleugel zitten – hij zou zó een zaal in het Concertgebouw kunnen vullen :-)
Ik blijf de gebeurtenissen in Libië met interesse (en grote zorgen) volgen. Twee nieuwe tweeps die ik vanaf begin september volg verdienen speciale aandacht:
Neal Mann a.k.a. @fieldproducer
Hij heeft een scoop! Er is sprake van directe Amerikaanse inmenging op het slagveld. “Came across an American in combats with rebels near the front line yesterday,tried to hide his face & said he didn’t want to speak to press”. Ook zouden er speciale NAVO troepen aan het front actief zijn.
Raggz ‘e-b @raggzeb
Een dan hebben we nog een Libische rebel die járen in Schotland heeft gewoond. Hij is gefrustreerd, omdat hij niet weet waarom ze niet verder mogen opstomen. Als het staakt-het-vuren wordt verlengd kan dat worden uitgelegd als een teken van zwakte bij de rebellen, zo is zijn overtuiging.
In Nederland is ‘moslim Marcel’ inmiddels begraven in begraafplaats Moscowa te Arnhem (op tweede suikerfeestdag, 1 september jl.). Annemarie van Harten neemt zich voor zijn graf te bezoeken: “Jammer dat ik hem niet nog 1 keer kan zien.”
4 SEPTEMBER – 5 SEPTEMBER 2011
Tijdens een pauze op mijn werk lees ik (4 sep) op Twitter dat er gisterenavond een verwarde moslim een toespraak heeft gehouden in het Concertgebouw, dit in aanwezigheid van koningin Beatrix. Zou het kunnen gaan om een nep-moslim, vraag ik me af. AT5 is er snel bij om stemming te maken. Ik plaats een link naar de ongemonteerde beelden van de toespraak (+ vervolg). De man blijkt zich voorgesteld te hebben als Jezus, de Messias. Nu had ik mij de terugkeer van Jezus/Isa/Yeshua op aarde iets anders voorgesteld dan op deze manier:
6 SEPTEMBER – 10 SEPTEMBER 2011
De zesde september is de dag waarop Tofik Dibi (TK, GroenLinks) een debat aanvraagt over xenofobie (zou hij toen al met de voorbereidingen van zijn Final Fatwa bezig zijn geweest?). Nog meer is het dè dag voor Jenan Moussa. Vandaag doet ze op een geheime locatie een interview met de beruchte pro-Gaddafi journaliste Hala Misrati [FOTO] [VIDEO]. Hala Misrati maakt excuses, zegt dat ze goed is behandeld door de rebellen, noemt zich een slachtoffer van Gaddafi (moeilijk te geloven, tweet Jenan Moussa).
In Nederland speelt ondertussen de kwestie van wel of niet hoofddoek dragen op het Don Bosco College te Volendam. Ik wijd er één tweet aan, een bericht met links naar m.i. precies de juiste informatie: het Teletekst bericht (“Hof: School mag hoofddoek verbieden”) en een reactie recht uit het hart geschreven door een mij dierbare tweep. Jammer genoeg is die reactie (over het dragen van een hoofddoek door Jezus’ moeder Maria, raddiyallahoe anha) niet meer beschikbaar.
Op 7 september wordt duidelijk dat de scoop van Jenan Moussa (het interview met Hala Misrata) de hele wereld over zal gaan [Yahoo News]. Harald Doornbos (samen met collega Jenan in Libië) is in een goede bui en laat zich letterlijk meevoeren door een rebellencommandant en in gezelschap van paffende rebellen betreurt hij dat hij ooit is gestopt met roken. “Een tevreden roker is geen onruststoker” zegt hij. Eén van de volgers van Harald Doornbos heeft zo zijn twijfels bij de kwalificatie ‘geen onruststokers’ daar waar het rebellen betreft. Harald zou Harald niet zijn als hij daar geen passend antwoord op had.
Af en toe word ik moedeloos van al die rampspoed in de wereld. Dan is het fijn wanneer er mensen zijn die even de aandacht verleggen naar positieve zaken: Doornbos over Khaled, the luckiest man alive in Libya. Stefan Pop over de Griekse crisis. Etcetera. Je aandacht richten tot Allah, Heilig en Verheven, is bij moedeloosheid pas ècht een goede oplossing. Mash’Allah! Wanneer dan iemand uit mijn timeline komt met een heel simpele tweet “How can u deny the Oneness of Allaah?” doet me dat gelijk denken aan mijn lievelingssoera, soera Ar-Rahmaan, waar deze retorische vraag uit afkomstig is. “You make my day!” tweet ik terug. “Alhamdulillaah [...] Na3am..klopt indd ;)” krijg ik als antwoord. Alle lof aan Allah, de Heer der Werelden!
Dan is het weer lachen geblazen met Harald Doornbos en één van zijn volgers, Jaap van Essen. De discussie gaat over de kleuren rood, zwart en groen.
Het begint met een tweet van Doornbos: Jalil (hoofd van NTC) is zojuist geland in Tripoli. Het nieuwe volkslied wordt niet helemaal zuiver gespeeld, wat Jaap van Essen doet vragen of “Weer trekken wij ten strijde voor Rood, Zwart en Groen” (clublied NEC) de nieuwe nationale hymne van Libië is. Doornbos bevestigt dit en voegt terloops toe dat ze morgen uit in Bani Walid spelen, “altijd lastig”. Nou, zegt Van Essen, “in de jaren 70 hadden we daar nooit problemen mee”. Dan stelt Doornbos voor aan NEC of ze iets leuks kunnen doen in Libië, gezien de overeenkomst tussen hun kleuren en die van de NTC.
Jenan Moussa komt op de valreep nog met een leuke anekdote. Haar taxichauffeur in Tripoli heeft een bijzondere ringtone:
11 SEPTEMBER 2011
Velen hebben er last van. Altijd weer die programma’s over De Aanslagen waarna je als moslim weer tot de verantwoording wordt geroepen. Niet zo vreemd dat veel moslims (en niet-moslims trouwens ook) getuigen van hun nine-eleven moeheid. Zeker op zo’n dag als vandaag. Maar wanneer Khalid Sinouh (reserve-keeper van PSV), voorafgaande aan een wedstrijd, op Twitter laat weten dat hij moe wordt van die 9/11 propaganda dan zijn de rapen gaar. “De honger in Afrika, Syrië, Palestijnen, Irak”. Er gebeurt nog zoveel meer op de wereld, wil hij zeggen. En nee, dat is geen moslimpropaganda maar hedendaagse wereldproblematiek. Sinouh heeft dan nog de illusie dat vanaf 14.00 uur die dag de focus weer op voetbal is (dan begint de wedstrijd). Niet dus. Op Twitter gaat hij het gesprek aan met diverse critici. Hij vindt dat 9/11 met bescheidenheid herdacht moet worden en stelt vragen bij de opmerking van iemand die zegt dat de oorlog in Irak niet vergeleken mag worden met De Aanslagen.
Dan is het 14 uur geweest en gaat de focus weer helemaal op voetbal. Niet dus. Sinouh is niet bang voor een eventuele hetze tegen hem. En passant geeft hij de definitie van ‘propaganda’. Tijdens de rust gaat hij rustig verder en hij zegt dat ze [de VS] 9/11 gebruiken om zaken te maskeren. Zijn tweets worden niet altijd goed gelezen, zo blijkt. Dan volgt de tweede helft van de wedstrijd. “Het blijft vreemd voor sommige mensen, een voetballer die hardop durft te denken en zich durft uit te spreken!!!” zegt hij als dagsluiting. De volgende dag is hij gewoon weer van de partij en gaat hij gewoon naar training, maar wel met het besef dat de boodschap (zijn boodschap) goed is aangekomen.
12 – 16 SEPTEMBER 2011
Mash’Allah. Something completely different is zeker @esbudakra. Haar observaties (meestal verdeeld over een aantal tweets) zijn ijzersterk en zeker een aanwinst voor je Twitter timeline. Op 12 september gaat een reeks berichten de deur uit over de onbeschoftheid van het manvolk, hun grove praat maakt haar razend. In dit geval betreft het manvolk zogenoemde baardbroeders, “die kan je ook niet meer vertrouwen, blijkt net”.
Het is een wat rustige periode, ook op Twitter. Dan heb ik tijd om te muggenziften. Als ik dan (14 sep) iemand in het radioprogramma Langs De Lijn hoor praten over “Klein Duimpje en Goliath” dan maak ik daar even wat werk van (zie tweet boven deze alinea). Luister hier naar het betreffende fragment: www.youtube.com/watch?v=E2etVaCXo_o
En dan, een dag later, een vraag over de Libische cuisine aan Harald Doornbos: Rob Berends vraagt zich af hoe het zit met het Libische eten. Het antwoord van Doornbos kun je het beste samenvatten met dat bekende hollandsche spreekwoord “honger maakt rauwe bonen zoet”. Als ik het goed begrijp, gaan zijn gedachten namelijk uit naar een fata morgana inclusief een vestiging van het vijf-sterren restaurant ‘snackbar Klarenbeek’. Rob Berends stelt Harald Doornbos voor om het concept van het patatje oorlog te claimen en een keten te beginnen. Doornbos neemt het voorstel in overweging.
Dan is het vrijdag 16 september. Samen met collega en een groep rebellen gaat Doornbos “Mad Max Libië stijl” richting het centrum van Sirte. In Nederland houdt Jaap van Essen het voetbal bij (NEC tegen NAC) en reageert op Doornbos’ tweet vanuit Sirte: “Voer jij die rebellen nu echt hoogstpersoonlijk aan? Je bent nog net zo gek als pakweg 20 jaar geleden in Bosnië!” Van Essen ziet al een overwinning in Sirte èn feest in de Goffert: “[...] En allemaal voor Rood-zwart en groen…..” Nooit te vroeg juichen! Want na 20 minuten gaat de karavaan rechtsomkeert, Doornbos incluis. In een leegstaande winkel 6 km buiten Sirte wordt gegeten en geslapen.
17 SEPTEMBER 2011
Even dacht ik dat de mediastilte van rebel @raggzeb eeuwig zou duren, maar vandaag is hij weer present in mijn timeline. Hij reageert op een tweet van @fieldproducer van 9 september jl. Daarna plaatst hij een aantal foto’s. Ik verwacht foto’s van de strijd. Tegen mijn verwachting zie ik de volgende foto’s: was die te drogen hangt, verveling, een ‘homemade’ raketwerper, gebruikte munitie, nogmaals verveling, de gevolgen van consumptie van bruine bonen, een stoere groepsfoto, een pickup truck met wapentuig, @raggzeb en maat Hamid die verkoeling zoeken in de schaduw en een muurschildering.
Ook Harald Doornbos komt met een fotoserie: zonsopgang in Sirte, Khadaffi’s verblijf nu van de rebellen, Doornbos’ buren, verdwaalde kamelen, ‘Mad Max’ rebellen in de file, schutter achter op ‘Mad Max’ vlak vóór aanval, auto met kenteken (spuitverf), MREs (Meals Ready to Eat) uit de VS (halal), gewonde wordt veldziekenhuisje binnengebracht (zie hier de televisie-reportage van Jenan Moussa over dit hospitaal, gemaakt voor Al Aan TV), bloed als stille getuige, lichtgewonde CNN producer en geschreeuw pijn en chaos. Fotograaf @plaatjesboef reageert op die laatste foto en zegt dat hij er graag bij had willen zijn om verslag te doen. “Terugkomen!” zegt Doornbos.
www.youtube.com/watch?v=dYmeEAyHIes
Harald Doornbos komt ter ore dat er een Franse journalist (Olivier) in Sirte zwaar gewond is geraakt nabij rotonde in centrum Sirte. Diens vrouw (ook collega) wacht in hospitaal. Doornbos kan zich echt inleven in die situatie, ook hij is met zijn vrouw/collega in Sirte. De aanval op Sirte van die dag mislukt uiteindelijk. (Een dag later ontmoet hij de vrouw van de journalist, “Hij gaat het redden, maar op het nippertje”)
Nog één foto van Harald Doornbos: checkpoint van containers (met zicht op vrachtwagen, “Allahoe Akbar” luidt het opschrift - zie foto hierboven). Na deze lange serie (foto)tweets gaat Doornbos onder zeil. In reactie op de checkpointfoto (zie afbeelding boven deze alinea) stuur ik Harald Doornbos een kort maar krachtige tweet: “Allahoe Akbar! ;-)” Dan een even kort en krachtig antwoord van Doornbos vlak voor het slapen gaan: “Takbir!” #lol
18 SEPTEMBER 2011
Als je nog niet in actie mag komen door een staakt-het-vuren, heb je andere zorgen. Vandaag speelt Liverpool tegen Tottenham en rebel @raggzeb wilt koste wat het kost de match zien. Als je de tekst van zijn profiel kent, weet je dat dat hoge prioriteit heeft: “fighting the power. bringing down evil dictators then putting my feet up to watch the footie”. Maar hij vindt geen livestream van deze match! En dat stoort hem. Ik stuur hem de link maar helaas, in Libië is het internet te langzaam om de beelden te kunnen bekijken. “I wish you luck with following the match,” zeg ik, “and (more important) may Allah give you victory in the battle. Ameen.” Raggz ‘e-b: “Ameen.”
Dan wat foto’s van Jenan Moussa. Zelfde situaties als in de fotoserie van Harald Doornbos, soms vanuit een andere hoek bekeken: gewonde wordt veldziekenhuisje binnengebracht en een lichtgewonde CNN producer. Op Moussa’s foto van een doos vol MREs is de informatie duidelijk leesbaar: elke maaltijd heeft een ‘water activated flameless ration heater’. Ben benieuwd* hoe dàt nu precies werkt…
UPDATE 11.41 uur Reactie van Harald Doornbos: “[...] BTW ‘water activated flameless ration heater’ = add water to magic bag, maaltijd wordt vanzelf warm”
Later op de avond kijk ik naar “Zo: Raymann” op Nederland 1. Ik ben blij dat Jörgen Raymanns typetje ‘slager Achmed’ (“Altijd prijs met Achmed”) weer terug is, maar wat mij van deze uitzending toch het meeste bij blijft is de ‘speech’ van cabaretier Mike Boddé. Via deze webpagina kun je de volledige uitzending bekijken, vanaf ca. 19m00s kun je kijken naar Mike Boddé. Als een ‘echte’ Rotterdammert spreekt hij over de besmettelijkheid van de islam in Nederland #lol. De speech wordt direct gevolgd door een quiz gepresenteerd door de immer sympathieke Achmed de Buurtslager, geassisteerd door zijn slimste, en enige, zoon Rachiiiiid.
19 SEPTEMBER 2011
In Nederland is er ophef over Feestkleding365.nl die sinds 15 september boerka’s verkoopt: “Met de factuur van Feestkleding 365 toon je als het nodig is aan dat het hier om carnavalskleding gaat. Niemand die je wat maakt. O ja, en mocht je de door het kabinet in het vooruitzicht gestelde boete van 380 euro krijgen, dan betalen wij die voor je!” Dit is natuurlijk koren op de molen van mensen als Ehsan Jami. Vandaag zegt hij in een tweet dat je een cultuurverrader bent als je zo’n boete (als hierboven genoemd) betaalt, ook noemt hij de islam (niet voor de eerste keer) achterlijk. Op mijn vraag wat Ehsan Jami als zijn cultuur beschouwt, heeft hij tot nu toe geen antwoord gegeven, terwijl hij in de regel mensen snel van repliek dient. Raakt mijn vraag wellicht een gevoelige snaar?
Mocht in de toekomst de webpagina met de boerka-aanbieding niet meer beschikbaar zijn, dan is hier nog een mooi voorbeeld van de webpagina (vier screenshots aan elkaar 'geplakt' - klik op de afbeelding voor een groter formaat):
20 SEPTEMBER 2011
Prinsjesdag! Oh ja, die troonrede. Saaie vertoning. In combinatie met mijn Twitter timeline nog net te pruimen. Klik op deze url voor de complete tekst van de troonrede:
21 SEPTEMBER 2011
Luisteren en kijken naar de Algemene Politieke Beschouwingen is zeker geen straf wanneer ik mijn Twitter timeline er bij hou. Zeker wanneer iemand als @Liefdevollid deze boodschap op Twitter zet: “Zal je zien dat Henk en Ingrid inmiddels hardwerkende moslims zijn geworden”. De dag wordt afgesloten met een typische Doornbos tweet, wéér zo’n voorbeeld van ‘de humor ligt op straat’, ook in Libië. Komt-ie:
Ik bevestig dat het van Borat (film van Sacha Baron Cohen) komt, maar wijs hem er ook nog op dat deze groet in de FILM een bijbetekenis heeft (“Jaghsemash”betekent “Hoe gaat het ermee?” in het Pools en Tsjechisch).
22 SEPTEMBER 2011
Na weken heb ik gisteren éindelijk weer een bijdrage kunnen posten op mijn weblog. Vandaag gaat Harald Doornbos terug naar Dubai. Een mooie gelegenheid om dit nieuwsoverzicht af te sluiten. Ik heb nu meer dan genoeg de schade ingehaald van weken-zonder-weblog, dacht ik zo. Mijn dochter Kiné (11 jr) doet via mij alvast de groeten aan Oggi, de kat van Doornbos die nu weken heeft doorgebracht in een asiel in Dubai. Dat valt goed en twee dagen later post Doornbos op veler verzoek een foto van Oggi (uit maart 2011), zijn “duizend dollar golden boy”. Oost west, thuis best.
Zoals de kat thuis spint, spint- ie nergens!