woensdag 20 april 2005

Solidariteit in Senegal (II)

Kort geleden is er opnieuw een Senegalees radiostation online gegaan: Dunyaa FM, te beluisteren via de website Xalima.com. In tegenstelling tot mijn tot nu toe favoriete stations, RFM en in mindere mate Walf FM, profileert dit radiostation zich duidelijk als zijnde moslim. Naast wereldlijke slogans als "Dunyaa, La Voix Du Coeur" wordt er in diverse jingles ook getuigd van Allah’s eenheid. RFM heeft, naast de religieuze uitzendingen op vrijdag, elke ochtend (van circa 07.00 tot 08.30 uur, Nederlandse zomertijd) een standaard-programmering van het laatste deel van de Juz Amma, doa’s, koranrecitatie en een ochtendpreek, maar tijdens de rest van de programmering wordt er weinig stilgestaan bij islam. Dit in tegenstelling tot Dunyaa FM: wanneer het tijd is om te bidden wordt de uitzending onderbroken voor de oproep tot het gebed (azaan) en wordt daarna de uitzending hervat (na de oproep wordt er dan meestal nog een smeekbede uitgesproken) – dit gebeurt op alle dagen en niet alleen tijdens Dunyaa’s religieuze uitzendingen op vrijdag.

De ochtend wordt door Dunyaa FM begonnen met een mengeling van veel verschillende doa’s en wat koranrecitatie, dat wordt afgesloten met dertien keer soera Al-Ikhlaas en tenslotte éénmaal soera Al-Fatihah (dit alles van 07.30 tot 09.30 uur, Nederlandse zomertijd). Deze mash’Allah rijk gevulde uitzending wordt altijd onderbroken voor het nieuws, van 08.00 tot 08.30, Nederlandse zomertijd. In deze nieuwsuitzending (een franstalige editie van BBC News) wordt vanochtend uitgebreid stilgestaan bij de verkiezing van de nieuwe paus, Benedictus XVI (Joseph Ratzinger), inclusief de bekendmaking in het Latijn: ‘Habemus papam!’

Senegal kent een katholieke minderheid van zo’n vijf procent. Elke zondag, maar ook bij belangrijke christelijke feestdagen, wordt deze minderheid op de radio uitgebreid bediend. Al profileert Dunyaa FM zich als een moslim radiostation, dan nog wordt een belangrijke gebeurtenis als de verkiezing van Benedictus XVI uitgebreid gecovered, ook door de ‘nieuwsdienst’ van Dunyaa FM zelve.

Ook Dunyaa FM heeft elke zondag om 11.00 uur (NL zomertijd) een christelijke radio-uitzending). Wederom een bewijs van Senegal als land van solidariteit tussen de verschillende religies. Uiteraard zullen Dunyaa FM en de rest van de Senegalese media reeds vanaf vanavond stilstaan bij de dag van morgen: de Gamou (Mawloud). Had mooi geweest voor solidair Senegal wanneer de verkiezing van Benedictus XVI op dezelfde dag zou zijn gevallen als de Gamou, morgen dus. Dan zou het die dag in alle media religie zijn geweest, islam en katholicisme, dat de klok zou slaan ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.