maandag 30 september 2013

Al Fatihah + Al Ikhlas : Moskee-liederen (1928)

De redactie van Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië had vernomen dat de regent van Bandoeng, R.A.A. Wiranatakoesoema (de Vijfde), een plaat had opgenomen. "Moskee-liederen", aldus de redactie. Na beluistering van deze soera's c.q. koran-hoofdstukken (want dat zijn het) publiceert de redactie een korte recensie. Let op de laatste alinea :-)

Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië, 11 januari 1928 (p 2)

UPDATE 25 april 2014 (knipsel link aangepast)

maandag 23 september 2013

Flashback: Offerfeest 1969 (Amsterdam)


Anno 1969. Toen ons land nog gastarbeiders kende. Op 8 maart 1969 publiceerde De Tijd een fotoreportage van een gezamenlijke viering van het offerfeest door Turkse en Marokkaanse gastarbeiders. Helaas moeten we het doen met een microfiche-versie waardoor het contrast van de afbeeldingen te hoog is en vele details onzichtbaar zijn. Desalniettemin, hier zijn de acht foto's (gemaakt door de veelgeprezen Daniël Koning) van ruim 44 jaar geleden. Het zou toch mooi zijn indien leden van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, wonende in het Amsterdam van nu, vrienden en familie zouden kunnen herkennen op deze foto's. Bismillah:

klik op een afbeelding voor een groter formaat








UPDATE 25 april 2014 (krant link aangepast)

zondag 22 september 2013

Herfst = Harvest

dit stukje stond al eerder (2012) op mijn weblog
in het kader van content-recycling nu nogmaals gepubliceerd :-)




Machtig mooi, die herfst. Hèt seizoen waarin je echt kunt zien dat de natuur Hem aanbidt. In de Nederlandse ‘vertaling’ van de koran die ik in mijn bezit heb, wordt aya 55:6 (uit soera Ar-Rahmaan) vertaald als “En planten en bomen aanbidden Hem”. In de online koran van Islamicity.com wordt aya 55:6 in het Engels uitgelegd als “And the herbs and the trees – both (alike) bow in adoration” en in het Frans “Et l’herbe et les arbres se prosternent”. Ja, die bomen buigen zich tijdens de herfst ècht neder voor Hem. Met als stille getuigen al die kastanjes, beukennoten, bladeren en wat al niet meer. Mash’Allah, de herfst is hèt seizoen voor de harvest van Allah’s Genade. Kijk maar:

vrijdag 13 september 2013

♪♫♪ La ilaha ill'Allah ♪♫♪

Op de valreep op deze mash'Allah gezegende vrijdag nog een muzikale bijdrage uit Senegal: Dial Moussa Ale & Le Groupe Fullë met "Diiné Ji". Islam is in Senegal één in zijn verscheidenheid, dat is de strekking van dit lied. Achtereenvolgens zingt Dial Moussa Ale (a.k.a. Dial Mbaye) de lof op een aantal belangrijke religieuze leiders uit het verleden - afkomstig uit verschillende Senegalese broederschappen. Last but not least is Allah aan de beurt:

"La ilaha ill'Allah (er is geen andere god dan Allah)"

www.youtube.com/watch?v=KOriP5e8gxo

Juma the Thirteenth

Ruim twee jaar geleden zocht ik uit pure nieuwsgierigheid op wat het dertiende vers van het dertiende hoofdstuk van de koran is. "Wie weet heeft het een link met wat we via film en televisie op ons bord krijgen daar waar het Vrijdag de Dertiende betreft," denk ik. "Horror, rampen, dat soort dingen." Wat denk je? Kom ik daar terecht bij hoofdstuk 13 “De Donder” waar Allah (soebhana wa ta’ala) in vers 13 zegt dat Hij treft wie Hij wil met Zijn bliksems. Mash’Allah…

Luister via onderstaande player naar koranvers 13:13 terwijl je een Engelstalige uitleg meeleest. Het gebruikte beeld is een fragment van de korte film “Tornado” (Calvin Productions, U.S. Weather Bureau e.a.) archive.org/details/tornado

www.youtube.com/watch?v=h2Lq_Agwm2Y

maandag 9 september 2013

Wijken voor Mekka (foto's van Niels van der Hoeven - Het Vrije Volk, 22 april 1987)


Mooie foto's uit een tijd dat bidden in het openbaar voor ons moslims een vanzelfsprekende zaak was. Dat moeten we nu eens proberen... De foto's zijn van Niels van der Hoeven en staan op pagina 15 van Het Vrije Volk van 22 april 1987. Dit is de begeleidende tekst:

Op de stoep richting Mekka
Buigen voor Allah kan en mag overal. Dus ook op de stoep, midden in Rotterdam. Op de Westersingel bijvoorbeeld. Het kleedje gespreid, de schoenen uit, de ogen dicht en bidden. En Rotterdam blijkt er zo langzamerhand aan gewend: voorbijgangers zijn niet eens verbaasd. Ze moeten alleen een beetje omlopen. Wijken voor Mekka.
(Foto's Niels van der Hoeven)

Het Vrije Volk, 22 april 1987 (p 15)

UPDATE 25 april 2014 (krant links aangepast)

"Allah's Holiday"

De Telegraaf, 7 oktober 1977 (p 14)

Weer wat bijzonders gevonden in het Historische Krantenarchief met het trefwoord 'Allah'. Man man, vroeger misbruikte men Zijn Naam waar het maar kon. Ha! Àlles om een oriëntaals sfeertje te creëren. Dat is nu wel anders. Dat nummer "Allah's Holiday": wat is de diepere gedachte erachter? Even het internet op. Zal deze 'klassieker' nog ergens te vinden zijn?

Om een lang verhaal kort te maken, "Allah's Holiday" komt uit de Amerikaanse operette/musical Katinka (première 1915). Het intro heeft nog iets oriëntaals maar al gauw wordt het een riedeltje van dertien-in-een-dozijn. De tekst (zie onderaan deze weblogbijdrage) is lachwekkend. Hier een vroege instrumentale versie, voor wat 't waard is:

archive.org/details/RudolphFrimil-AllahsHoliday1917 [mp3]
MEER INFO:
en.wikipedia.org/wiki/Katinka_(operetta) (achtergrondinformatie)
www.nypl.org/blog/2011/11/21/musical-month-katinka (diepgravend artikel, inclusief links naar score + libretto)

lees ook mijn weblogbijdrage Curieus: "Allah", een lied van S.A. Mahlmann (vertaling H.W. Longfellow) van 13 mei 2011


UPDATE 25 april 2014 (knipsel link aangepast)

Kogel door de moskee

Ruim een half jaar na zijn bekering tot islam is gisteren de definitieve beslissing gevallen: Arnoud van Doorn gaat een politieke partij op islamitische grondslag beginnen. Een frisse, jonge partij zegt hij. Binnenkort meer informatie via "de nieuwe website". Hij gaat z'n gang maar. Mijn stem zal hij niet krijgen. Het is de zoveelste poging om te komen tot een soort Moslim Democratisch Appèl (MDA). Polderislam. Tulpenislam. Geef het maar een naam.
"Polderislam is een leeg vat dat gevuld kan worden met kennis van extremisten die er gebruik van weten te maken. Voor je het weet kapen zij in naam van islam de polder en zitten we met de gebakken bananen. [...] Hoho, is dat niet wat kort door de bocht, Abdulwadûd? Inderdaad, héél kort zelfs. Met nuances schud je namelijk níemand wakker! Nu we toch met taal bezig zijn: hussel de letters van het woord p-o-l-d-e-r-i-s-l-a-m eens door elkaar en je krijgt p-a-l-m-s-o-l-d-i-e-r. Die strijder is er dus gewoon bij inbegrepen!"

zaterdag 7 september 2013

Een paard genaamd "Allah"

Met het trefwoord "Allah" gezocht in het Historische Kranten archief van de Koninklijke Bibliotheek en het resultaten-overzicht verfijnd op 'Illustratie met onderschrift'. Kom ik aldoende onderstaande paardenfoto's tegen! Foto's van "Black Diamond", "Flory II" en last but not least  "Allah". Je vraagt je af wat er door het hoofd van de eigenaar van het laatstgenoemde paard is gegaan bij de naamkeuze. Zou "Allah" een Arabier zijn geweest?


De Telegraaf, 25 oktober 1924 (p 4)

Het onderschrift bij de paardenfoto's luidt als volgt:
DE VIERDAAGSCHE RIT DER KON. MIL. SPORTVEREENIGING. - Dadelijk na aankomst worden de paarden tegen de kou "ingepakt" en medisch onderzocht. De foto links toont, hoe de hartklop van lt. Pahud de Mortanges' "Black Diamond" wordt gecontroleerd. Rechts: lt. Van Mierlo op "Flory II" en kapt. Schilling op "Allah" (achter), onderweg tusschen 's-Bosch en Breda.

UPDATE 25 april 2014 (knipsel link aangepast)

vrijdag 6 september 2013

klok/klepel

Na gedane arbeid sta ik gistermiddag even na vijven bij de spoorwegovergang nabij het treinstation van Zutphen. De bomen zijn al enige tijd neer, het is er gezellig druk. Naast mij komt een kennis staan. Hij kent mijn roepnaam (Abdul), maar

"Wat betekent je naam, eigenlijk?" vraagt hij.

"Dienaar," zeg ik. "Veel moslimnamen beginnen zo. Ná 'Abdul-' kan nog één van de negenennegentig Schone Namen van Allah volgen. Zo krijg je namen als Abdulkariem, Abdullah, noem maar op. Allemaal dienaren van Allah, dus."

"Die Schone Namen, dat waren er toch duizend-en-één?"

woensdag 4 september 2013

Benn dof (maye wolof en vidéo)

Weet je nog? In de sub-categorie De moslimwitz van mijn weblog heb ik je kennis laten maken met de maye wolof,  de Senegalese mop. In vele moppen figureert benn dof,  de Gek. Als het even kan, gooit deze gek het dagelijks leven van de praktiserende moslim overhoop [voorbeeld]. Dankzij Ndoya heb ik nu (via WhatsApp) eindelijk zo'n mop in video-formaat. De beeldkwaliteit is bagger (een doorgekopieerde VHS tape als mp4 met een zeer lage beeldresolutie). Soit,  het materiaal is een sketch uit een Senegalese videofilm: theater van het grote gebaar, dus er blijft zeker wat te genieten over. Bismi...ahum:

www.youtube.com/watch?v=xhYH2JsCzlo

"Djeddah, de poort naar het heilige Mekka" (Algemeen Handelsblad, 2 april 1936)

Algemeen Handelsblad, 2 april 1936 (p 4)

Volgende maand vind incha Allah de hajj plaats (en dus ook het offerfeest). Om alvast in de stemming te komen vind je hierboven een pagina uit het Algemeen Handelsblad van 2 april 1936: de bovenste helft toont een aantal foto's gemaakt in Djedda, "de poort naar het heilige Mekka". De onderste helft van de pagina bevat andere actualiteiten van destijds. Kijk die soldaten eens, met hun van rijkswege verstrekte fietsen :-)

klik HIER voor een groot formaat pagina

UPDATE 24 april 2014 (knipsel link aangepast)