dinsdag 25 januari 2011

Even geduld A.U.B. (blog-pauze)

PAUZE Je hebt het gemerkt: de laatste tijd heb ik maar weinig berichten op mijn weblog geplaatst. Mijn aandacht gaat nu uit naar andere zaken. De tijd die ik in het bloggen heb gestoken, heeft van mij tèveel energie gevergd – tijd voor een blog-pauze!

DE TIJD NEMEN Mijn computer heeft ook een duit in het zakje gedaan: door enkele 'spookbestanden' is mijn C-schijf verstopt en kan ik nauwelijks nog internetten. Ik zal niet verbaasd zijn wanneer mijn computer binnenkort het bijltje er bij neerlegt. Oftewel, het heeft zo moeten zijn. Alhamdulillah! Had ik niet zèlf de conclusie getrokken dat ik de tijd moet nemen voor andere zaken, dan had mijn computer dat wel voor mij gedaan (incha Allah). Ik kan mij voorstellen dat ik in de (nabije) toekomst verder ga met bloggen, maar dan minder frequent (bijvoorbeeld één bijdrage per week – ik noem maar wat). We zien wel. Allah zal het weten :-)

BY-THE-WAY Web-log.nl gaat wéér migreren. Het zal Weblog.nl worden, maar alle berichten zullen ook via de oude Web-log.nl links bereikbaar blijven (wordt gezegd). Meer info over de migratie van Web(-)log.nl vind je op het Web-log.nl forum:

helpdesk.web-log.nl/forums/306847-migratie-faq

dinsdag 18 januari 2011

Op een blauwe maandag

Gistermiddag. Eindelijk heb ik het langverwachte adviesgesprek gehad – en dat op Blue Monday nota bene (zie mijn bijdrage Jihaadoennafs: makkelijker gezegd dan gedaan van 28 november jl.)! Het gesprek hàd moeten plaatsvinden op de elfde van de elfde jl. maar omstandigheden maakten uitstel noodzakelijk.

Vóór het gesprek heb ik de verwachting dat er wéér een periode van gesprekken-en-nog-eens-gesprekken aan zit te komen – gesprekken waarin mijn hoofd nòg eens grondig onder handen wordt genomen. 'Maar goed, als het helpt, dan doe ik dat,' denk ik. Tot mijn verbazing wordt mij een heel andere behandeling voorgesteld: gesprekken over ontspanningsoefeningen – oefeningen die ik dan zal doen tijdens het consult èn thuis. Ik twijfel. Nóoit gedacht dat ontspanningsoefeningen onderdeel kunnen uitmaken van een reguliere psychologische behandeling. Als het helpt is het in ieder geval beter dan 'ontspanning' door medicijnen.

Uiteindelijk ben ik blij met de voorgestelde behandeling. Zo kan ik immers gelijk wat dóen, zonder voor de zoveelste keer te gaan wroeten. Nou ja, 'gelijk'? Pas in de tweede week van februari begint het eerste gesprek van in totaal vijf. Het ligt in de bedoeling om – als de oefeningen helpen – mijn gebruik van het kalmerende middel oxazepam af te bouwen. En… da's relaxed, man!

zondag 9 januari 2011

Historische LP’s op Spotify (Islamic Liturgy, 1960 - Folk music of Palestine, 1951)

Tegen het eind van het jaar 2010 heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Spotify (zie deze weblogbijdrage van 28 december jl.). Voor nop kun je 20 uur per kalendermaand gratis legaal naar muziek luisteren (Spotify Open, heet dat). Voor 5 euro per maand kun je maakt-niet-uit-hoe-lang naar muziek luisteren - zònder die vervelende reclameboodschappen.

Nog steeds ben ik op zoek naar hele oude opnames van koranrecitaties (zie o.a. deze weblogbijdrage uit 2009). Het heeft even geduurd maar ik denk weer koranrecitatie opnames te hebben gevonden die ouder zijn dan de opnames waar ik al eerder aandacht aan heb besteed. Naast een aantal albums met recitaties van specifieke soera's, heb ik deze twee historische albums ontdekt op Spotify:

Islamic Liturgy: Koran – Call to Prayer, Odes, Litany (1960) open.spotify.com/album/5ztGjSqv7HITEeurSJGlH0 te koop bij o.a. Worldmusicstore en Amazon

Folk Music of Palestine - Hebrew, Yemenite, Persian, Arabic, Bokharian (1951) open.spotify.com/album/3lT6GukePD9ixlKULlhuTf te koop bij o.a. Worldmusicstore en Amazon

Het album uit 1960 bevat delen uit 'de islamitische liturgie'. Uit mijn NH verleden weet ik nog dat een liturgie het programma is van een eredienst (of een herdenkingsdienst, for that matter) waarin het verloop van die dienst tot in detail vermeld staat. De playlist van het album is echter een allegaartje en niet de benaming liturgie waardig. Historisch gezien is dit album een absolute aanrader. Koop 'm (zie de links hierboven) of luister eerst even naar wat tracks (let op: wanneer je luistert met Spotify Open worden de geselecteerde tracks afgewisseld met reclameboodschappen).

Het album uit 1951 is een heel bijzondere compilatie. In nauwelijks vijfentwintig minuten krijg je 'volksmuziek' van diverse culturen uit Palestina te horen (drie jaar vóór het uitbrengen van deze LP werd de staat Israël uitgeroepen!). De laatste vier tracks moeten staan voor het Arabiche deel van Palestina:

Noor Al-Muffadah Lah (Light of the Redeemed) 1951
abdulwadud.web-log.nl/files/noor-al-muffadah-lah-light-of-the-redeemed.mp3

De male vocalist van track 15 reciteert overigens NIET uit de koran. De samenstellers van het album hebben hier de oproep tot het gebed (azaan, adhan) verward met de recitatie van koranverzen :-)

zaterdag 8 januari 2011

De Islam in Nederlandsch-Indië (1913) #pdf

In 'De Islam in Nederlandsch-Indië' wordt voortdurend gesproken over mohammedanen, ècht een werk van jaren her dus. De schrijver van het genoemde werk is Dr. Christiaan Snouck Hurgronje. In ruim veertig pagina's geeft hij zijn beeld van (het ontstaan van) de islam in de kolonie Nederlands-Indië.

Koloniaal is de toon zeker; op de laatste pagina staat o.a. het volgende: "Gaarne aanvaarden zij [de moslims] ter aanvulling van die leemten onze leiding in den zin van opleiding en opvoeding…". Maar de toon is ook realìstisch, want de schrijver vervolgt direct met: "…wanneer deze gegeven wordt zonder de voorwaarde, dat zij aan hunne oude heiligen den rug moeten toekeeren om de onze, of neen: die van sommigen onzer te gaan vereeren." Lees eens de laatste alinea's van het werk onderaan deze bijdrage.

'De Islam in Nederlandsch-Indië' (1913) van Dr. Christiaan Snouck Hurgronje is beschikbaar via Archive.org's Ebook and Texts Archive (Additional Collections, Microfilm)

archive.org/details/MN40104ucmf_2


woensdag 5 januari 2011

Mash’Allah, er kan nog meer bij! (maar liefst 21 bezoekers tegelijk online) #topdrukte

Dacht ik 8 december jl. al alles gezien te hebben: 11 bezoekers (uit NL) tegelijk online. Super natuurlijk, maar ik ben vandaag wel èrg verwend met maar liefst 21 bezoekers tegelijk online (tegen 13 uur NL tijd, zie afbeelding rechts). MASH'ALLAH Bezoekers uit diverse Europese landen, waarvan Duitsland er werkelijk uitsprìngt! (10 bezoekers uit Halle en nog 6 bezoekers uit 'Unknown') zie de afbeelding onderaan deze weblogbijdrage

Mijn GeoCounter telt even later 22 bezoekers (inclusief ondergetekende). Van deze 22 bezoekers (die om 12h00 GMT, 13 uur NL tijd, tegelijk online waren) is er 1 uit Zutphen NL (that's me!), 1 uit 'Unknown' NL, 1 uit Amsterdam NL, 1 uit Les Milles F, 2 uit Zürich CH, 10 uit Halle D en 6 uit 'Unknown' D. Kicken!

zondag 2 januari 2011

Diversity Series : Islam (USA, 2000)

Vanochtend weer even gegraven in het filmarchief van Archive.org. Vanuit het Moving Image Archive ga ik steeds dieper: News & Public Affairs, United States Government Films en tenslotte FedFlix. In die laatste categorie vind ik deze video. Het is een deel uit Diversity Series: Religions, Cultures and Communities (NCJ 212664) en is bedoeld voor het personeel van het Chicago Police Department. Interessant pré-9/11 materiaal!

archive.org/details/gov.doj.ncj.212664.v1.5

Burka Woman by Saad Haroon #lol #rof #roy

Vanochtend (oké, toegegeven, vannàcht) heb ik op Islamicity.com een waanzinnig leuke video clip ontdekt van ene Saad Haroon, een Pakistaanse stand-up comedian. De video is met vele controverses omgeven, maar toch heeft Islamicity.com het aangedurft om er aandacht aan te besteden. 'Burka Woman' is het lied dat in de video clip wordt gezongen en is een persiflage op Roy Orbison's megahit 'Pretty Woman'.

Op de beginpagina van Islamicity.com zag ik de teaser van het artikel. In tegenstelling tot de andere teasers (voorstukjes, zeg maar) ontbraken hier de linken naar het complete artikel. Door de juiste trefwoorden in te tikken in de zoekmachine van Google kwam ik alsnog terecht bij de juiste webpagina van Islamicity.com met het complete artikel*. Mocht het artikel door Islamicity.com echt helemáál worden verwijderd, dan kun je in ieder geval hier nog de webpagina bekijken of een print screen van de gehele webpagina (deel 1 deel 2 deel 3).

www.islamicity.com/articles/articles.asp?ref=at1012-4407

DOWNLOAD VIA DEZE LINK BURKA WOMAN (.WMV)
abdulwadud.web-log.nl/files/burka-woman---saad-haroon.wmv

www.youtube.com/watch?v=-LzOU6ETxI8