maandag 14 augustus 2006

Uufal baayëm

Begrafenisrituelen zijn overal in de moslimwereld vrijwel hetzelfde. Maar verschillen zijn er zeker! In Senegal wordt er bijvoorbeeld nooit, oké bijna nooit, een nis gemaakt in het graf alvorens de overledene te begraven: een overledene wordt gewoon gewikkeld in witte doeken ter aarde besteld. Vaak zijn dat dan de witte doeken waarin hij of zij de hajj heeft verricht. Van Ndoya leer ik vandaag dat in Senegal het nogal eens voorkomt dat iemand liggend op de overblijfselen van zijn vader of moeder wordt begraven. Dit kennen Senegalezen onder de begrippen uufal baayëm (op vaders schoot) en uufal yaayëm (op moeders schoot). Begrippen die mijn hart raken, kan ik je zeggen!

Vorig jaar december heb ik voor een lezing van imam Abdulwahid van Bommel een Powerpoint presentatie gemaakt over "Geestelijke verzorging, stervensbegeleiding en lijkverzorging bij moslims". In Van Bommels lezing komen geen zaken als uufal baayëm voor. Wellicht is het een cultureel bepaald begrip dat in andere moslimlanden juist taboe is? De genoemde Powerpoint presentatie en bijbehorende lezing is gericht op ziekenhuispersoneel dat veel te maken heeft met moslimpatiënten die stervende zijn.

Klik HIER om deze presentatie te downloaden
destijds.files.wordpress.com/2013/05/gv-ppp2-update-3-dd-21-12-2005.pps

NB: de gebruikte teksten zijn nogal summier, ze worden uitgebreid toegelicht tijdens de lezing. Desalniettemin kan deze presentatie (niet-)moslims een kijk bieden op stervensbegeleiding bij moslims of wellicht kan het hen uitnodigen tot nader onderzoek. Het is overigens niet gebruikelijk voor moslims om begrafenisrituelen met de (foto)camera vast te leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.