zondag 1 mei 2005

Van hersenstorm naar hersenbries

Vanmiddag in alle rust een aantal keren soera Ar-Rahmaan gereciteerd ‘samen’ met qaari Abdulbasset Abdessamad. Gezeten voor mijn computer met de Arabische koran daar waar het toetsenbord hoort, luister ik naar Abdessamad (via Islamicity.com) terwijl hij in een tadjwied stijl langzaam en gedragen mijn favoriete hoofdstuk uit de koran reciteert. Letter voor letter, woord voor woord, aya voor aya, lees ik het Arabisch mee in ‘mijn’ groot formaat koran, terwijl ik hardop meereciteer en soms de vertaling raadpleeg die per aya in mijn scherm verschijnt. Mash’Allah, wat machtig mooi toch! En echt kippenvel bij die aya waarin Allah soebhana wa ta’ala de mens uitdaagt de grenzen van hemel en aarde te overschrijden (55:33): 

O, groep van djinns en mensen; als gij de grenzen der hemelen en aarde wilt overschrijden, probeert dit dan. Doch gij zult dit zonder gezag stellig niet kunnen doen.

Hoe Abdessamad in deze lange aya toewerkt naar de climax bij het stopteken boven de aya (de djim): ma-sha-Allah! Eindelijk tijd voor mijzelf, eindelijk rust voor mijzelf. De ADHD-storm in mijn kop is even gaan liggen (het is nu een bries). De rust wordt een paar keer ‘verstoord’ door Kiné, wanneer ze om een koekje vraagt of wanneer ze vraagt om te helpen haar jurkje weer aan te doen (ja, ze laat zich graag helpen :-) – bij de buren heeft ze net gezwommen in een zwembadje in de tuin. Mash’Allah, wat een mooi weer trouwens!

Ik zou er bijna niet bij stilgestaan hebben [bij dat mooie weer], zo ben ik bezig met het reciteren (Abdul, pas op je hyperfocus :-). Wat betreft de rest van mijn gezin: Ndoya is met een vriendin ergens naar een markt of was het nu een braderie, Ahmed logeert bij zijn neefjes (tot en met incha Allah morgenochtend) en Yande logeert incha Allah tot en met volgend weekend bij haar grootouders in Drenthe. Gelukkig is Kiné er af en toe om mij bij de les te houden en te laten beseffen dat er nu nog andere dingen op de wereld zijn dan soera Ar-Rahmaan en qaari Abdessamad. Zij is nu even mijn lijfwacht die wanneer nodig afrekent met mijn hyperfocus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.