zondag 17 april 2005

Schokkend

Zaterdagavond. Vóór het luisteren naar ons favoriete radioprogramma "Dolce Vita" op RFM kijken Ndoya en ik eerst naar een videocassette met twee korte films van Les Guignols d’Abidjan, een video die we hebben geleend van een Congolese buurvrouw.

Met de eerste film "La Carte d’Identité" is niets mis mee, het is een komedie over een man wiens erfenis wordt verdeeld terwijl hij nog leeft.

Dan schotelt de cassette ons de tweede film voor, een werkelijk schokkende film. Een straatarm echtpaar heeft zojuist hun kind verloren. Ze hebben geen geld voor een begrafenis en ‘dus’ stopt de vader het kind, reeds in een witte doek gewikkeld, in een doos en geeft het aan drie bedelaars. De vader zegt hen dat er suiker uit Parijs in zit en dat "ze de verpakking alleen in de schaduw open mogen maken, anders vergaat de inhoud". Dolblij nemen twee van de drie de doos mee naar achter en inspecteren de inhoud, terwijl ze hun blinde ‘collega’ door laten bedelen. Dan komen de twee erachter wat er inzit en geven dan de doos aan de derde. Deze blinde man neemt de inhoud uit de doos, betast het en komt erachter dat het een kinderlijkje is. Hij schreeuwt het uit en wordt vervolgens als verdachte van een misdrijf door een menigte afgevoerd. Einde verhaal.

Gesol met een lijk in een komedie is niet nieuw voor mij (daarbij denk ik bijvoorbeeld aan een komedie als "The Trouble with Harry" van ene Alfred Hitchcock) maar dit slaat toch werkelijk alles. En last but not least wordt het echtpaar duidelijk neergezet als niet-moslim en de bedelaars zouden voor moslims moeten doorgaan (gezien hun gebedssnoeren, outfit en uitlatingen tijdens het bedelen). Ndoya en ik zien er de lol niet van in en enigszins van ons stuk gebracht luisteren we daarna naar "Dolce Vita" om onze gedachten wat te verzetten.

Les Guignols d’Abidjan, Vol. 2, 1/La Carte d’Identité 2/Le Sucre de Paris (CK7V 162) Lengte: 63 minuten, Productie: DC Productions, Distributie: Camara Productions CK7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.