donderdag 21 april 2005

Live in de uitzending bij RFM (I)

Even na half één vanmiddag* schakelen Ndoya en ik over van Dunyaa FM naar RFM, daar is de uitzending, gewijd aan Mawloud, interactiever. Elke luisteraar kan ter gelegenheid van Mawloud zijn of haar aandeel leveren, zo ook Ndoya. Plots duwt ze mij de telefoon in de handen (het is zo’n draadloze voor in huis) en voor ik het weet ben ik live in de uitzending op RFM. Ik praat niet veel Wolof, dus na een hint van Ndoya besluit ik om soera Ash-Shams te reciteren. Na het "Sadaqallahoelaziem" dankt de presentator mij en zegt "Donnez moi votre femme". Mijn vrouw sluit het telefoongesprek af en legt mij uit dat mash’Allah de presentator ontroerd is.

Maar daarmee is de kous niet af. Gedurende zo’n twintig minuten na mijn recitatie (tot het nieuws van één uur*) hoor ik vele bellers die ook ontroerd zijn, mash’Allah. Dan maakt de presentator de opmerking dat het nu het programma is van Ndoya en Abdulwadûd :-) Mash’Allah, op mijn beurt ben ik ontroerd dat het reciteren van een soera zoveel teweeg kan brengen.

Maar nòg is het niet afgelopen. Op veler verzoek wordt direct na het nieuws van één uur* mijn recitatie herhaald en wordt er in de studio nog even nagepraat over de uitspraak die mash’Allah de gasten in de studio in positieve zin is opgevallen. Ik versta er behoudens enkele losse woorden niet veel van maar mash’Allah Ndoya vertaalt waar ze het over hebben. Ik begrijp de opwinding niet helemaal; Ndoya legt mij uit dat in den lande veel toubabs moslim worden in naam. Ze leggen alleen de geloofsgetuigenis, de shahada, af om te kunnen trouwen en ‘vergeten’ vervolgens de andere pijlers van de islam als de salaat en de ramadan. Dan belt de ‘huis-imam’ van RFM naar de studio: oustaze Mouhamadoul Amine Donde. Hij is voor RFM in Tivaouane, het religieus centrum der tijani’s. Ook hij laat even zijn licht schijnen over de uitspraak, maar houdt het kort want "woorden schieten te kort". Mash’Allah. Ik ben benieuwd wat de dag vandaag nog voor mij in petto heeft. Heel veel dus. Mash’Allah.

De volgende verrassing laat niet lang op zich wachten. Een luisteraarster heeft live in de uitzending haar nummer achtergelaten en Ndoya heeft haar zojuist aan de lijn gekregen. De luisteraarster, Mame Amy Diouf, is elke vrijdag per telefoon van de partij tijdens één van de religieuze programma’s op RFM. Ze is zo vol van onze profeet Mohammed (vrede zij met hem) dat ze elk jaar, rond Mawloud, kleren maakt voor vele naamgenoten van onze profeet (vrede zij met hem). Ndoya vertelt haar dat ons zoontje Ahmed heet (voluit: Mouhamed) en direct vraagt ze zijn leeftijd en zijn maat. Voor het publiek van RFM is deze luisteraarster een vaste gast, ze hebben haar bijnamen gegeven als Sopp Yónnént Mohammet en Bëggë Mohammet, wat je kunt vertalen als "Fan van Mohammed". Mash’Allah, mash’Allah, mash’Allah. Ik prevel nu voortdurend mash’Allah, want ik ben erg onder de indruk van de indruk die ik heb gemaakt en ik moet er voor waken niet naast mijn schoenen te gaan lopen, dus nogmaals: Mash’Allah of Kaar zoals ze in Senegal zouden zeggen :-)

[*NL zomertijd]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.