maandag 22 juli 2013

Mozes kriebel!

www.etymologiebank.nl/trefwoord/muziek
lees ook Hayya! (ezzan) 
van 21 juli jl.

Blijft leuk. Grabbelen in de etymologie-ton. Vandaag gezocht naar de oorsprong van 'muziek'. En ja hoor, wéér zo'n aparte vondst. Uiteraard wordt verwezen naar 'muze'. Een citaat:
Ontleend wrsch. via Frans musique ‘toonkunst’ [1150; TLF], aan Latijn mūsica, dat zelf ontleend is aan Grieks mousikḕ tékhnē ‘muziek’, letterlijk ‘de kunst der muzen’. Hierin is mousikḕ een afleiding van Moũsa ‘zanggodin, godin van kunst of wetenschap’, zie → muze, met het achtervoegsel -ikós, zie → -isch; voor tékhnē zie → techniek.
Dè Moussa die ik ken is de profeet Moussa (Mozes, vrede zij met hem). Hij heeft immers onze profeet Mohammed (vrede zij met hem) na diens hemelvaart ondersteund bij het onderhandelen over het gebed (salaat). Aan Moussa hebben wij moslims te danken dat we niet 50 maar 5 keer per dag moeten bidden (zie ergens halverwege deze weblogbijdrage van 25 december 2003). Wanneer dan blijkt dat een 'Moũsa' een godin is, ben ik even van mijn á propos. Soit,  het heeft in ieder geval iets met religie te maken ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.