dinsdag 23 juli 2013

De marktwerking van de ramadan (Senegal)

Tijdens de vastenmaand doen Senegalese ondernemers goede zaken, getuige de hoeveelheid aan ramadan aanbiedingen die op TV en radio tijdens de reclameblokken voorbijkomt. Op marktniveau ligt dat anders. Kijk naar deze reportage, gedraaid op de markt van Pikine (een voorstad van Dakar) en gisteravond uitgezonden door TFM tijdens het (Franstalige) Achtuurjournaal:

www.youtube.com/watch?v=i4L2UOrQNcwSamenvatting:

Bissap
Het zijn met name de verkopers van basisproducten als bissap  die goede zaken doen op de markt (bissap  is het woord voor gedroogde rode hibiscus bloemen èn voor de limonade die er van gemaakt wordt [meer info]).
De eerste verkoper die wordt geïnterviewd dankt Allah voor de goede zaken die gedaan worden: vóór de ramadan kostte een kilo bissap  400 CFA (€ 0,60) maar dat kan nu oplopen tot 600 CFA (€ 0,90) à 700 CFA (€ 1). De klanten houden zich volgens de reportage niet bezig met deze prijsschommelingen: het belangrijkste is om genoeg bissap  te scoren voor de iftaar (het verbreken van het vasten in de avond).
Een verkoopster van de kant-en-klare bissap  limonade ziet tijdens de ramadan juist haar inkomsten dalen, doordat de meeste mensen het dan thuis maken. De verkoopster laat een zakje met bissap limonade zien: het zakje brengt normaal 200 CFA (€ 0,30) op, maar tijdens de ramadan is ze gedwongen de prijs te verlagen tot 50 CFA (€ 0,08).

Overigens worden deze gedroogde rode hibiscus bloemen ook verkocht in Nederland: in theewinkeltjes (duur) maar ook in sommige Turkse winkels (goedkoper). Op deze webpagina vind je het recept voor de bissap  limonade: yayemarieba.blogspot.com/2008/04/how-to-make-perfect-bissap-juice.html (Engels). Proost ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.