vrijdag 19 juli 2013

De drone van Caïro


Caïro cityscape, foto afkomstig van Geolocation.ws

Een paar jaar geleden is in Caïro begonnen met een project alle moskeeën gelijk te schakelen daar waar het de oproep tot het gebed betreft. [meer info: Telegraph.co.uk] Jammer, het heeft wel iets: vroeg in de ochtend, en op vier andere tijdstippen later op de dag, een kakafonie van azaans (oproepen tot het gebed) vanuit alle hoeken van de stad. Dan hóór je: er is eenheid in verscheidenheid.

Getuige een artikel van Egyptindependent.com van ruim een jaar geleden zijn er moskeeën die weer zijn overgegaan op het 'live' oproepen tot het gebed. En dat is te horen! Op Archive.org heb ik een opname gevonden (upload d.d. 1 mei 2012) gemaakt op een ochtend om 03.20 uur te Caïro. Bij het beluisteren van de opname dacht ik in eerste instantie te maken te hebben met een mix, een bewerkte opname. Maar die gedachte heb ik gauw laten varen.

Luister via onderstaande player (of via deze mp3 link) naar een soundscape van Caïro 's ochtends vroeg waar de azaans en andere omgevingsgeluiden zich vermengen tot een drone, de grondtoon van de metropool. Jammer alleen dat eenheid-in-verscheidenheid ver te zoeken is in Caïro en de rest van Egypte.

Luister!

archive.org/details/aporee_13427_15675

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.