maandag 22 juli 2013

Flashback: "Onbevlekt ontvangen" (radiocolumn, 2007)www.youtube.com/watch?v=eL018bCsT0E

Tijd voor een flashback. Via de YouTube player boven deze tekst kun je luisteren naar mijn eerste column voor het NIO radioprogramma "Het Andere Geluid" (9 oktober 2007). Onder deze alinea vind je de complete tekst van de column:


ONBEVLEKT ONTVANGEN

[De Waardevolle Nacht,
Laylat-ul-Qadr]

Het zal je maar gebeuren. Je zit in een grot te mediteren, staat er plots een èngel voor je neus. Gabriël. Hij beveelt je om te lezen. Iqrâ! [Lees!] Hij beveelt je het Woord van Allah voor te dragen. Iqrâ! Nog nooit heb je een woord van papier gelezen, nog nooit heb je een woord op papier gezèt. Iqrâ! Jouw land van letters is een tabula rasa, een onbeschreven blad, en dus ontvang je onbevlekt het Woord van Allah. Van de schrik bekomen snel je naar je vrouw, ze dekt je toe en troost je.

[Kerstnacht]

Het zal je maar gebeuren. Denk je als vrouw alleen te zijn, staat er een volmaakte man voor je neus. Het is Gabriël die je op de hoogte stelt van een door Allah vastgesteld feit. Je zal zwanger worden, zonder ooit een man gekend te hebben. Jouw akker is onbewerkt en dus ontvang je onbevlekt je kind. Je redt jezelf - zonder Jozef, zonder os, zonder ezel. Geen kerststal te bekennen. Met Allahs hulp beval je later van een reine zoon - onder een volle dadelpalm, naast een ruisend beekje.

[Kristallnacht]

Het zal je maar gebeuren. Je zit op een islamitische basisschool. Geïnspireerd door het Iqra! uit de koran wordt jouw tabula beschreven met woorden, jouw hoofd gevuld met kennis. Zegt je vader op de ochtend na Laylat-ul-Qadr dat neo-nazi's afgelopen nacht jouw school in de as hebben gelegd. Zij hebben de moord op Theo van Gogh, die een week eerder plaatsvond, gewroken. Dat Laylat-ul-Qadr in dat jaar (2004) samenvalt met de herdenking van de Kristallnacht is wel èrg toevallig (de Reichskristallnacht vond plaats in het Duitsland van 1938 en wordt in het algemeen beschouwd als de opmaat tot de holocaust).

[Geloof ook in jezelf]

Wat er ook met je zal gebeuren, het gebeurt alleen als Allah het wil. Goede tijden, slechte tijden (nee, niet die soap), alles gebeurt onder Zijn regie, alles is van Hem afkomstig. Neem dit niet als een excuus om te lanterfanten. Geloof ook in jezelf! Weet dat ook hùlp van Allah afkomstig is. Goddelijke hulp krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. Allah helpt alleen hen, die zèlf hun land bewerken. Dus: neem het heft in eigen hand. Put kracht, niet alleen uit deze Waardevolle Nacht, niet alleen uit deze vastenmaand, maar ook uit elke dag van het jaar  en dan kom je waar je wilt zijn.

Incha Allah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.