zaterdag 20 juli 2013

Vimto en de vastenmaand (dorst naar de ramadan)

Ramadan en de frisdrank Vimto, ze horen bij elkaar. Lang heb ik gedacht dat dat alleen voor mij gold [meer info] maar bij een rondgang op Twitter blijkt deze frisdrank voor hele volksstammen een typische ramadan frisdrank te zijn. Check Twitter met 'vimto' en je zult het zien.

Volgens de één is Vimto een overblijfsel van het Britse imperialisme (klik hier voor de geschiedenis van Vimto in een notendop), volgens de ander is het een Saudisch drankje. Eén Vimto fan is helemaal in zijn nopjes met het feit dat de etiketten op de grote flessen retro zijn: het oude logo met een afbeelding van het originele flesje. De volgende twee tweets lijken gepost te zijn door mensen die verlangen naar het moment van iftaar (het verbreken van het vasten bij zonsondergang) met Vimto in het vooruitzicht:Het oude logo èn het flesje komen ook terug op het Vimto blikje die te koop is bij de XL versie van een bekende Hollandsche supermarktketen (zie foto's bovenaan en in deze alinea). Wat wàs ik blij toen mijn zoon Ahmed me gisteren liet weten dat hij de blikjes had gezien (niet bij de frisdranken maar verstopt  tussen andere exotische, tropische producten). Dit zijn van die momenten dat het weer even pijn doet: niet mee mogen vasten (vanwege medicatie). Tòch maar gelijk zeven blikjes ingeslagen vandaag. Vimto, het hoort erbij, net zoals dadels.

Vroeger werd Vimto verkocht als een helende drank (Vitamine-Tonic, werd later verkort tot Vimto). Kijk maar eens naar deze advertentie uit De Sumatra Post van 20 oktober 1932:

De Sumatra Post, 20 oktober 1932

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.